ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ ώρα των αποφάσεων μετά την εκτόξευση κρουσμάτων - Τα νέα μέτρα...

Η ώρα των αποφάσεων μετά την εκτόξευση κρουσμάτων – Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Συναγερμός έχει σημάνει σε ειδικούς και κυβέρνηση μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο.

Στα μέσα της εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν, σε αυτή τη φάση, στους ανεμβολίαστους  σε επιβαρυμένες περιοχές από την πανδημία.

Μετά από πολύ καιρό, κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς στο «τραπέζι» των συζητήσεων αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις για νέα μέτρα σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση του επιδημικού κύματος και προτείνουν, τη λήψη άμεσων μέτρων που θα αποτελέσουν ανάχωμα στην πορεία εξάπλωσης του ιού.

Οι εισηγήσεις των επιστημόνων θα έχουν να κάνουν με χρήση της μάσκας παντού σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές, αυξημένο τέστινγκ και έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους, περαιτέρω περιορισμούς σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καθώς και άλλους χώρους συνάθροισης του κοινού. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι στους χώρους εστίασης και διασκέδασης ή ακόμη και να απαγορευτεί για ακόμα μία φορά η μουσική.

Παράλληλα, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισηγηθούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης, σχετικά με το στέγαστρο και τα προστατευτικά πλαϊνά που χρησιμοποιούνται για το κρύο, τα οποία δε θα πρέπει να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ύψος, ειδάλλως θα θεωρούνται κλειστοί χώροι.

Η αυστηροποίηση των ελέγχων το επόμενο διάστημα είναι δεδομένη, κυρίως στην εστίαση και στη διασκέδαση.

Σε ότι αφορά στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, σε εστίαση και ψυχαγωγία , οι ειδικοί αναμένεται να προτείνουν αυξημένο έλεγχο, με τη διενέργεια rapid test τρεις φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Ενώ, δεν αποκλείεται να τεθούν και μέτρα περαιτέρω περιορισμών ειδικά στις επιβαρυμένες περιοχές, καθώς στη βόρεια Ελλάδα η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 95%.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ακόμα για 5.000 κρούσματα την ημέρα το επόμενο διάστημα, καθώς η επιστροφή στους κλειστούς χώρους αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού

Έτσι, σε ακραίες περιπτώσεις, δηλαδή σε περιοχές εξαιρετικά επιβαρυμένες και σε αριθμό κρουσμάτων και σε εισαγωγές / διασωληνωμένους, υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων / μπαρ.

Μέσα σε όλα αυτά, η αποστολή sms στους ανεμβολίαστους δεν θα ξεκινήσει σήμερα, ενώ φαίνεται πως δεν θα είναι καθημερινή η αποστολή μηνυμάτων καθώς υπάρχει προβληματισμός για το πως θα λειτουργήσει το μέτρo. Για παράδειγμα τη διαφωνία του έχει εκφράσει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, σημειώνοντας πως μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα . Για το θέμα θα υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά με το εάν θα υπάρξει ξανά lockdown, από την πλευρά τους τα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως υπάρχει όπλο και αυτό δεν είναι άλλο από το εμβόλιο. Επομένως δεν είναι δυνατόν να «κλείσει» ξανά η χώρα , καθώς κάτι τέτοιο θα είχε άμεσο αντίκτυπο και στην οικονομία.