ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ ανάλυση του «τι μέλλει γενέσθαι» στο παλάτι, με την ασθένεια του...

Η ανάλυση του «τι μέλλει γενέσθαι» στο παλάτι, με την ασθένεια του βασιλιά, από τον Χρήστο Ζαμπούνη

Στην ενημερωτική εκπομπή «Εδώ*», με τον Σταμάτη Ζαχαρό, στο Channel One, μίλησε ο Χρήστος Ζαμπούνης δημοσιογράφος και συγγραφέας που εξειδικεύεται στα των βασιλικών θεμάτων και των θεμάτων savoir vivre.

Ο κ. Ζαμπούνης αναφέρθηκε στο βασιλικό πρωτόκολλο σε περίπτωση που ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και ήταν απόλυτος: “Ο βασιλιάς πρέπει να παραιτηθεί υποχρεωτικά, αν είναι ανήμπορος αναλαμβάνει ο πρίγκιπας της  Ουαλίας.

Σταμάτης Ζαχαρός: Και ποιος το κρίνει αν είναι ανήμπορος;

Χρήστος Ζαμούνης: Μιλώντας για το τώρα και για το άμεσο μέλλον το οποίο αριθμεί κάποιες μέρες ή εβδομάδες ελπίζω και μήνες ο Κάρολος θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του, θα συνεχίσει να δέχεται μια φορά τον πρωθυπουργό, θα συνεχίσει να παραλαμβάνει τον κόκκινο χαρτοφύλακα με τα έγγραφα του κράτους που θα πρέπει να διαβάσει και να υπογράφει- τους νόμους κυρίως- και άλλα θέματα βεβαίως που είναι απόρρητα, και, θα μεταφέρει στον υιό του, τον πρωτότοκο γιό του. Αυτό το λέω γιατί ακούω διάφορα τα οποία…

Σταμάτης Ζαχαρός: Έχει αποσυρθεί…

Χρήστος Ζαμούνης: Έχει αποπεμφθεί… Έχει αποσυρθεί κατ αρχήν από την οικογένειά του αλλά έχει αποπεμφθεί από τη γιαγιά του, τη Βασίλισσα Ελισάβετ, ως ενεργό μέλος της βασιλικής οικογένειας. Το ότι έχει στο αίμα του το αίμα των Γουίνσδορ δεν το αμφισβητεί κανείς αλλά δεν εργάζεται για το στέμμα. Το ότι ήρθε αμέσως για να δει τον πατέρα του είναι αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι: “ουδέν κακόν αμιγές καλού” δηλαδή ότι αυτή η ασθένεια έφερε κοντά πατέρα και γιο, οι οποίοι είχαν αποξενωθεί.

Σταμάτης Ζαχαρός: Ταξίδεψε αμέσως για τη Μεγάλη Βρετανία…

Χρήστος Ζαμούνης: Στο δευτερόλεπτο. Βεβαίως δημιούργησε διάφορα σενάρια, ότι πρέπει να είναι πολλή σοβαρή η κατάσταση της υγείας του Κάρολου ώστε να πάρει το πρώτο αεροπλάνο, για το οποίο όμως δεν μπορούμε να μπούμε σε εικασίες. Η γενναιότητα και η σπανιότητα της ανακοίνωσης ότι έχει διαγνωστεί  με καρκίνο δεν μειώνεται από από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε σε ποιο όργανο είναι. Πάντως δεν υπάρχει κάτι που να μας λέει ότι έχει καρκίνο στην ουροδόχο κύστη ή κάτι στα νεφρά ή κάποια μετάσταση. Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για το μετά. Υπάρχει το καλό σενάριο να ιαθεί. Το πολύ σημαντικό είναι ότι έχει πει “έχω καρκίνο”. Ότι έσπασε ένα ταμπού που οι περισσότεροι που έχουμε νοσήσει δεν το λέμε. Το να το λέει η κορυφή, δίνει ένα παράδειγμα.

 

Δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα:

Μετά το 47 το σχετικό απόσπασμα