Η ΕφΣυν αποκαλύπτει τις σχέσεις της «Νίκης» με το Άγιο Όρος

47 mins read

Περισσότερα από έξι μοναστήρια φέρονται να δίνουν την «ευλογία» τους στο κόμμα του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού, τη ΝΙΚΗ, που διεκδικεί μια θέση στην επόμενη Βουλή.

Ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις αλλά έξι είναι οι μονές του Αγίου Όρους που δίνουν την ευλογία τους στο κόμμα «Νίκη» του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού.

Η κοσμική και πολιτική ένταση εισχώρησε στο «Περιβόλι της Παναγιάς» εδώ και καιρό, συνήθειες αιώνων θρυμματίστηκαν ή υπερκεράστηκαν και η πανδημία παράλληλα με τη ρωσο-ουκρανική διαμάχη που εξελίχθηκε σε πόλεμο έδωσαν την τελική βολή.

Όπως γράφει η «Εφ.Συν.» “πίσω από το κόμμα «Νίκη» συντάσσονται οι μονές Φιλοθέου, Καρακάλλου, Κωνσταμονίτου, Ξηροποτάμου και κατά το ήμισυ οι μονές Βατοπεδίου και Διονυσίου. Εκτός του «ακροδεξιού τόξου» και των στοχεύσεών του βρίσκονται σίγουρα οι μονές Μεγίστης Λαύρας, Σιμωνόπετρα, Ξενοφώντος, Κουτλουμουσίου, Σταυρονικήτα, το Χιλανδάρι και η νόμιμη κοινότητα της Εσφιγμένου. Οι Ζηλωτές της τελευταίας (αυτοί που είναι αποκλεισμένοι στο κτίριο της μονής) είναι ταυτισμένοι από καιρό με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου…

Πρώτο βιολί στην ορχήστρα της «Νίκης» είναι η μονή Φιλοθέου. Η συμμετοχή του ασφαλιστή Εμμανουήλ Γκλάβα, αδερφού του ηγούμενου της Φιλοθέου αρχιμανδρίτη Νικόδημου, είναι χαρακτηριστική. Αλλά είναι η επιφάνεια. Αυτό που έχει σημασία είναι οι σχέσεις της μονής με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, που την επισκέφτηκε διαδοχικά το 2020 και το 2021 και ο αδερφός του οποίου συμβάλλει οικονομικά στα μεγάλα αναστηλωτικά έργα του μοναστηριού. Οσοι βρίσκονται στην απέναντι πλευρά σαρκάζουν μάλιστα πως ανάμεσα στις τόσες αντιφάσεις και τα παράδοξα, υπάρχει και αυτό το ανεκδοτολογικό: «Μα δεν το ξέρετε ότι η Φιλοθέου είναι ιδιοκτήτρια του υπόγειου πάρκινγκ που βρίσκεται κάτω από το αμερικανικό προξενείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;! Γούστο δεν έχει;».

Στο Άγιο Όρος έχουν ακτινογραφήσει από καιρό την κεντρική ιδεολογική ταυτότητα των μονών και του κόμματος Νίκη: δεν αποδέχονται τους αρχαιολάτρες (γι’ αυτό και έχουν εχθρικές σχέσεις με τον κ. Βελόπουλο), δεν αποδέχονται τους χρυσαυγίτες και τη δράση τους που τη θεωρούν εγκληματική, είναι με το κίνημα των αντιεμβολιαστών, κατά των μεταναστών, ασπάζονται συνωμοσιολογικές θεωρίες, πορεύονται με το σύνθημα «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» και πάνω απ’ όλα είναι ακραιφνείς ρωσόφιλοι.

Συγκροτήθηκαν σε σχεδόν ενιαίο σχηματισμό την περίοδο της πανδημίας, με σκληρές και ανυποχώρητες αντιεμβολιαστικές θέσεις οι οποίες έδεσαν, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, αυτό το ιδιόμορφο «πολιτικό κουρασάνι». Όπως τονίζουν στην «Εφ.Συν.» Αγιορείτες: «Προσέξτε γιατί διαπιστώνουμε ότι μάλλον δεν έχετε καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει. Το κόμμα Νίκη δεν είναι φαιδρό, έχουν πάρει μαθήματα από όλη την προηγούμενη περίοδο, μπορεί οι άνθρωποι που το πλαισιώνουν να είναι άσχετοι, κι αυτό να φανεί όταν βγουν στη Βουλή, αλλά μέχρι τότε έχουν να φάνε ψωμί».”

Η παρέμβαση Ιερώνυμου

“Η συζήτηση άνοιξε με ιδιαίτερη ένταση, σενάρια ενέπλεκαν και μητροπολίτες και προχθές πήρε θέση ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε τη χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείου για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα “υπόγειας” ή “μυστικής” ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ». Το γεγονός ότι μητροπολίτες επιτίθενται στη λογική της πολιτικής εμπλοκής (Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος) ή σπεύδουν να αποποιηθούν την εμπλοκή (Κατερίνης Γεώργιος) δείχνει το μέγεθος της αναταραχής.

Η μονή Καρακάλλου με ανακοίνωση στην οποία σημειώνει: «Δηλώνομεν υπευθύνως, και πάλιν, ότι η Ιερά ημών Μονή ουδεμίαν σχέσιν έχει με τας οιασδήποτε δηλώσεις που εκυκλοφόρησαν οπουδήποτε, ούτε είμεθα ενήμεροι διά την σύνταξιν και διάδοσιν αυτών. Διά τούτο ενυπογράφως διαψεύδομεν αυτάς, προκειμένου να σταματήση κάθε άλλη περαιτέρω συζήτησις και να δοθή τέλος εις το, ως μη ώφειλε, ανακύψαν ζήτημα».

Μοναχοί άλλων μοναστηριών σχολίαζαν όμως ότι τα ίδια έγιναν και όταν την Καρακάλλου επισκέφθηκε προ μηνών ο Πατριάρχης, τον οποίο δέχτηκαν αλλά «μόλις έφυγε, άλλαξαν τα πράγματα» (σημ.: μεταφέρουμε την ευγενική εκδοχή του σχολίου).

Όσοι γνωρίζουν σε βάθος τα γενόμενα στο Όρος σημειώνουν ότι το κακό για την Αθωνική Πολιτεία ξεκίνησε από την εξέλιξη του φαινομένου του γεροντισμού. Σπάρθηκε από τον Ιωσήφ τον Ησυχαστή και γιγαντώθηκε σιωπηλά αλλά σταθερά. «Η Εκκλησία και η κοινότητα είναι σκανδαλισμένη με όσα γίνονται αυτό το διάστημα», λένε στην «Εφ.Συν.», σημειώνοντας πως «όλα αυτά είναι αίρεση, είναι απαράδεκτο να γίνεται προεκλογική προπαγάνδα υπέρ κόμματος ακόμη και σε μαθητές της Αθωνιάδας Σχολής, όπως μας καταγγέλθηκε από μαθητές μετά από πρόσφατη εκδρομή. Δεν μπορεί να λένε ότι αυτά τα ήθελε ο Αγιος Παΐσιος».

 

Η Αδελφότης Θεολόγων «Ο Σωτήρ» διαψεύδει ότι στηρίζει τη «Νίκη»

Με ανακοίνωσή της η Αδελφότης Θεολόγων Ο ΣΩΤΗΡ, διαψεύδει κάθε στήριξη στο κόμμα Νίκη.

“Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα τα οποία περιέχουν εντελώς ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σωτήρ» για δήθεν εμπλοκή της σε πολιτικές διεργασίες και κομματικούς σχηματισμούς, πληροφορούμε όσους δεν το γνωρίζουν, ότι πάγια τακτική της Αδελφότητος είναι να μην αναμειγνύεται στην πολιτική· γι’ αυτό και δεν υποδεικνύει σε κανέναν τι να ψηφίσει, ούτε έμμεσα ούτε άμεσα, σεβόμενη την ελεύθερη βούληση και των μελών και των συνεργατών της.

Η διακονία της Αδελφότητος είναι καθαρά πνευματική και επιτελείται μέσα στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας και με την ευλογία της, με σκοπό τη διάδοση του λόγου του Θεού και την πνευματική οικοδομή των πιστών. Ως εκ τούτου είναι έξω από την αποστολή της οποιαδήποτε ανάμειξη είτε στην εκκλησιαστική διοίκηση είτε – πολύ περισσότερο –στην πολιτική. Αυτό αποδεικνύει η μέχρι τώρα ιστορία της, αυτό αποτελεί και θεμελιώδη αρχή της: να διαδίδει το μήνυμα του Ευαγγελίου ανόθευτο προς όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως κομμάτων και παρατάξεων.

Τη σαφή αποστασιοποίηση της Αδελφότητος από οποιαδήποτε εμπλοκή στην πολιτική μπορεί να διαπιστώσει κάθε καλοπροαίρετος ερευνητής, μελετώντας τα δύο περιοδικά που εκδίδει εδώ και δεκαετίες: το επίσημο όργανό της, περιοδικό «Ο Σωτήρ», και το γνωστό μαθητικό περιοδικό «Προς τη Νίκη». Το «Προς τη Νίκη» κυκλοφορεί ανελλιπώς από το 1960 με τον τίτλο αυτό και δεν έχει καμία σχέση με νεοπαγέντα κομματικό σχηματισμό που χρησιμοποιεί παρεμφερή ονομασία.

Κατόπιν των ανωτέρω καλούμε όσους έχουν δημοσιεύσει αναληθή στοιχεία συκοφαντώντας την Αδελφότητα και προκαλώντας σκανδαλισμό στο πλήρωμα της Εκκλησίας, να ανακαλέσουν αμέσως, ανασκευάζοντας τις ψευδείς κατηγορίες και δημοσιεύοντας την παρούσα ανακοίνωση. Διαφορετικά επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια.”

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα