«Αυγή» και «ΕφΣυν» καταγγέλουν τον ΣΚΑΙ για fake news

14 mins read

Το βίντεο του ΣΚΑΪ για τους πρόσφυγες, προκάλεσε αντιδράσεις στις δύο αριστερές εφημερίδες, καθώς υποστηρίζουν ότι πρώτη το είχε φέρει στη δημοσιότητα η ΕφΣυν και ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάστηκαν.

Λέει η Αυγή:

Το «αποκλειστικό βίντεο», που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «προέρχεται από το κατασχεμένο υλικό της Ελληνικής Αστυνομίας» και «βρέθηκε σε κινητό ενός εκ των 94 μεταναστών που εντοπίστηκαν στο σημείο, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί εκεί», το έχει δημοσιοποιήσει η «ΕφΣυν» εδώ και πέντε μήνες, συγκεκριμένα στις 26 Μαΐου. Πρόκειται για βίντεο που έστειλαν στις 25 Μαΐου στις οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360 πρόσφυγες από ομάδα συνολικά 94 προσφύγων από τη Συρία που είχαν εγκλωβιστεί για μέρες σε νησίδα του Έβρου, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά.

Η ΕφΣυν συμπληρώνει από την πλευρά της:

Ο ΣΚΑΪ διαπράττει και άλλο λάθος, αν δεν πρόκειται για σκόπιμη λαθροχειρία. Αναφέρει το ρεπορτάζ: «Όπως λέει στους συνοριοφύλακες η γυναίκα που μιλάει αγγλικά, η οργάνωση dcr τους βοήθησε να φτάσουν εκεί και τους ειδοποίησε ότι θα έρθουν να τους πάρουν». Αλλά πουθενά δεν υπάρχει στο βίντεο η φράση ότι η οργάνωση (στην πραγματικότητα: οι δύο οργανώσεις) «βοήθησε» τους πρόσφυγες «να φτάσουν εκεί». Aυτό που λένε επανειλημμένα οι πρόσφυγες, και το καταγράφουν και οι υπότιτλοι του ΣΚΑΪ, κάνοντας λάθος τις οργανώσεις, είναι: «Καλέσαμε το GCR και τη HumanRights, περιμένουμε την αστυνομία. Είπαν στην αστυνομία να έρθει να μας πάρει». Πράγματι, οι οργανώσεις είχαν ενημερώσει από τις 24 Μαΐου την αστυνομία για την παρουσία των προσφύγων στη νησίδα και για το γεωγραφικό τους στίγμα.

 


Facebook Comments