Η Gazprom κόβει το φυσικό αέριο στην Ελλάδα από αύριο- «Συνεχίζουμε με LNG» καθησυχάζουν αρμόδιες πηγές

7 mins read

Διακόπτονται από αύριο (21.06.2022) μέχρι και τις 27 Ιουνίου οι ροές φυσικού αερίου της Gazprom προς τη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Gazprom, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οφείλεται στην ετήσια προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού Turk Stream, μέσω του οποίου τροφοδοτείται η Ελλάδα.

Η διακοπή της ροής, σύμφωνα με την ΔΕΠΑ, δεν αναμένεται να επηρεάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας καθώς συνεχίζεται η τροφοδοσία της με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), αλλά και μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού ενώ υπάρχουν – όπως αναφέρεται – υψηλά αποθέματα.

Με ετήσια χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ο TurkStream τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του 2020.

Ο αγωγός αποτελείται από δύο υπεράκτιες γραμμές 930 χιλιομέτρων και δύο ξεχωριστές χερσαίες γραμμές μήκους 142 και 70 χιλιομέτρων.

Η πρώτη γραμμή χωρητικότητας 15,75 bcm προορίζεται για προμήθειες στους εγχώριους πελάτες της Τουρκίας, ενώ η δεύτερη μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας.

Συνολικά 34,8 bcm φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μέσω του αγωγού από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, 18 bcm φυσικού αερίου διήλθαν στην Τουρκία και 16,8 bcm στην Ευρώπη. 

Facebook Comments