ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ Οδύσσεια ενός Έλληνα που ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα να εργαστεί

Η Οδύσσεια ενός Έλληνα που ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα να εργαστεί

Την Οδύσσειά του περιγράφει Έλληνας που θέλησε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να εργαστεί, μέσω ανάρτησής του στο twitter.

Μάλιστα το κείμενο ξεκινάει με τον τίτλο «Ελληνικό Δημόσιο vs “Brain Gain” 10-0 – a short story».

«Ελληνικό Δημόσιο vs “Brain Gain” 10-0 – a short story:

  1. Πριν 1,5 περίπου χρόνο η κυβέρνηση με sponsor τον @PatelisAlex ψήφισε τα κίνητρα για να προσελκύσει φορολογικούς κατοίκους Εξωτερικού στην Ελλάδα – μάλιστα έφτιαξε μια πολύ απλή διαδικασία μέσω email – αμήν!
  2. Έκανα αίτηση μεταξύ εκατοντάδων άλλων, γυρνώντας στη χώρα μετά από μια δεκαετία. Στη πορεία ΔΟΥ Κατ. Εξωτερικού μας ζήτησε νέα δικαιολογητικά – αλλάζοντας αποφάσεις της – και συνεχίσαμε την επικοινωνία ηλεκτρονικά. Μέχρι εδώ όλα καλά
  3. Ιανουάριο 2022 αιτήσεις μας απορρίφθηκαν με αιτιολογία ότι δεν είχαμε στείλει νέα δικαιολογητικά! Φυσικά όχι μόνο είχαν σταλεί ηλεκτρονικά αλλά είχαμε κ επίσημο αποδεικτικό παραλαβής!
  4. Μετά από άπειρα emails και τηλέφωνα μυστήριο λύθηκε: Το email ΔΟΥ γέμιζε – γιατί δεν διαβαζόταν τακτικά; – αλλά έστελνε κανονικά αποδεικτικά παραλάβής!
  5. Ταυτόχρονα και τα “αιτήματα” μέσω MyAADE δεν διαβάζονται αφού όπως μας πληροφόρησαν “αυτά είναι του @Pierrakakis – εμείς δεν προλαβαίνουμε!” (δικαίως; είναι 3 άτομα για εκατοντάδες αιτήσεις)
  6. Όποιος πήγε στην ΔΟΥ Κατ. Εξωτ. έκανε κανονικά αίτηση. Όποιος πίστεψε στην αλλαγή του Κράτους απο @Pierrakakiis; Αν τύχαινε το mailbox να είναι γεμάτο = απόρριψη – αν τύχαινε να το έχουν αδειάσει = έγκριση!
  7. Πριν 20 μέρες ΥΠΟΙΚ παρενέβη με αρθ. 53 στο Ν. 4916 – αιτήσεις να επανεξετάζονται εφόσον ξανα-υποβάλουμε δικαιολογητικά μέχρι 29.4.2022 για αιτήσεις 2021. Τόσο απλά; Όχι, γιατί σε άλλο άρθρο ορίζεται ότι άρθ. 53 ισχύει μόνο για αρχική αίτηση >1.1.22 … circular reference!
  8. Αποτέλεσμα – ΔΟΥ δεν επανεξετάζει τίποτα, και σωστά με το γράμμα του Νόμου. Και διχογνωμία ΔΟΥ – Υπουργείου για το αν πρέπει να υπάρξει τροπολογία της τροπολογίας.
  9. Εμείς στη μέση, να ελπίζουμε ότι κάποιος, κάποια στιγμή θα ασχοληθεί με την ουσία, ότι μια δημόσια υπηρεσία απέρριψε μια αίτηση μας γιατί ενώ τη στείλαμε ηλεκτρονικά – απλά ένα μέρος του Δημοσίου δεν δουλεύει ηλεκτρονικά!
  10. @GreekAnalyst και δικό σου – για αυτούς που σκέφτονται να γυρίσουν, μπας και μας βοηθήσουν να το αλλάξουμε.

Και για αν είμαι ξεκάθαρος – είναι φανταστική η δουλειά του @Pierrakakis, πρώτη φορά που το Κράτος τρέχει και ο ιδιωτικός τομέας ακολουθεί! Πρόσφατα επεδίωξα κ συναντήθηκα με συνεργάτες τους για να πάρουμε best practices – Απλά κάποια κομμάτια δεν ακολουθούν.

Το συστημικό θέμα είναι πως χάνεται η κοινή λογική μεταξύ Υπουργείου, Δημ. Υπηρεσίας, Νόμου, αποφάσεων ΑΑΔΕ, «παλιού» δημοσίου και «νέου» δημοσίου με ηλ. διακυβέρνηση».