ΑρχικήΕπικαιρότηταΊδρυση ΑΕΙ για καλλιτέχνες: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο - Ποιους αφορά

Ίδρυση ΑΕΙ για καλλιτέχνες: Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο – Ποιους αφορά

Ιδρύεται στην Ελλάδα Ανώτατη Σχολή Παραστατικών τεχνών, ύστερα από 17 χρόνια προσπάθειας.

Το σχετικό νομοσχέδιο που προέκυψε ύστερα από τον διάλογο των ενδιαφερόμενων φορέων θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, ενώ σήμερα Πέμπτη συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η ΑΣΠΤ θα λειτουργεί στα πρότυπα της Σχολής Καλών Τεχνών με το ανάλογο σύστημα οργάνωσης και τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων.

Ετσι αναβαθμίζονται και τα πτυχία των καλλιτεχνών, που το 2022 είχαν κάνει κινητοποιήσεις επειδή τα πτυχία τους- από τις ιδιωτικές σχολές- λογίζονται ως ισότιμα με το πτυχίο του Λυκείου για την πρόσληψη στο Δημόσιο. Ολες οι καλλιτεχνικές σχολές πλέον, θα υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο, ποιες σχολές και τέχνες αφορά, πώς θα εισάγονται οι υποψήφιοι

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Η σχολή θα έχει προπτυχιακό αλλά και μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ακόμα και διδακτορικό στο Θέατρο, τον χορό και τη Μουσική.

Η σχολή θα έχει 5 τμήματα που θα προέρχονται από την ενσωμάτωση των υφιστάμενων σχολών του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Η πρόσβαση θα γίνεται χωρίς συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι, απόφοιτοι Λυκείου, θα περνούν ειδικές εξετάσεις όπως και την Σχολή Καλών Τεχνών.

Οι απόφοιτοι θα μπορούν να σπουδάσουν σε άλλα πανεπιστημιακά τμήματα και κατατακτήριες εξετάσεις, το δε διδακτικό προσωπικό θα προέρχεται από το προσωπικό του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ, της Λυρικής και του Κρατικού Ωδείου. Σε θέσεις πανεπιστημιακών θα μπορούν να αξιοποιούνται και διακεκριμένοι καλλιτέχνες.

Οι απόφοιτοι θα θεωρούνται μεταλυκειακής εκπαίδευσης- με δυνατότητα να αναβαθμιστούν σε πανεπιστημιακής- και αναλόγως θα διορίζονται το Δημόσιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ