ΑρχικήΕπικαιρότητα«Ιερός πόλεμος» για τις 4.000 προσλήψεις ιερέων - Ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

«Ιερός πόλεμος» για τις 4.000 προσλήψεις ιερέων – Ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσαν πληροφορίες οι οποίες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και ανέφεραν ότι η κυβέρνηση προωθεί μια νομοθετική ρύθμιση, με την οποία συστήνονται επιπλέον 4.000 οργανικές θέσεις ιερέων, τις οποίες θα καταλάβουν, ως μόνιμοι πια, υπηρετούντες εφημέριοι των ναών.

Όλα ξεκίνησα από δημοσίευμα της Καθημερινής με αφορμή τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προσεχή Δευτέρα. Στο δημοσίευμα αναφερόταν πως:

Η αύξηση των οργανικών θέσεων των κληρικών στις 10.000, από περίπου 6.000 που είναι σήμερα, και η έναρξη, με τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της συζήτησης-διαδικασίας για την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι τα δύο κρίσιμα ζητήματα που προκρίνονται από την πλευρά της Εκκλησίας ενόψει της συμμετοχής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προσεχή Δευτέρα….

Κεντρικό ζήτημα που έχει απασχολήσει την επιτροπή και έχει αναδειχθεί σε προτεραιότητα, με σχετικές αναφορές και από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είναι αυτό της θεσμοθέτησης οργανικών θέσεων για περίπου 4.000 κληρικούς, πέραν των 6.000 που έχουν αναγνωριστεί με νόμο από το 1945. Περίπου 10.000 κληρικοί μισθοδοτούνται σήμερα και η αναγνώριση των επιπλέον οργανικών θέσεων σημαίνει και την τύποις εξασφάλισή τους.

Είναι ενδεικτικό ότι σε σχετική συζήτηση το 2019 ο τότε υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γαβρόγλου, είχε αναφέρει ότι εάν το Ελεγκτικό Συμβούλιο ζητήσει να μάθει γιατί μισθοδοτούνται όλοι αυτοί οι πέραν των οργανικών θέσεων ιερωμένοι, μπορεί να βρεθούν στον αέρα. Η διευθέτηση του ζητήματος, λοιπόν, αποτελεί πάγιο αίτημα της Εκκλησίας, η ικανοποίηση του οποίου φαίνεται ότι έχει ωριμάσει. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων, να σημειωθεί, αφορά τις θέσεις όλων των κληρικών στην Ελλάδα, δηλαδή της Εκκλησίας της Ελλάδος, των μητροπόλεων Δωδεκανήσου και της Αρχιεπισκοπής Κρήτης….”

Ο σάλος στο twitter 

Το hashtag #4000_παπαδες έχει χτυπήσει… κόκκινα στο twitter και οι χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης σχολίασαν καυστικά την πληροφορία.

Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της «Καθημερινής», το θέμα της περιβόητης μονιμοποίησης 4.000 ιερέων «παγώνει» προσώρας και παραπέμπεται για αργότερα.

Όπως βέβαια παραδέχεται και η σχετική στήλη που αποκαλύπτει αυτή την εξέλιξη, «στην κυβέρνηση δεν είναι αρνητικοί επί της αρχής στο εκκλησιαστικό αίτημα, αλλά, παράλληλα, θεωρούν πως δεν είναι της παρούσης το συγκεκριμένο θέμα και μπορεί να συζητηθεί σε επόμενη φάση», καθώς υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έχει ως «κυριότερο κριτήριο που το αίτημα μπαίνει στο συρτάρι την πανδημία».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη 

Με καυστικό τρόπο σχολίασε την πληροφορία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης.

«Άλλος προσλάμβανε 4.000 υγειονομικούς με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και άλλος 4.000 παπάδες!»

«Άλλος δεν έκανε αύξηση ούτε ευρώ στο ρεύμα και μάλιστα μείωσε το ΦΠΑ και άλλος ξεπούλησε τη ΔΕΗ και το ΔΕΔΔΗΕ και αύξησε το ρεύμα 40%.

Άλλος οδήγησε ό,τι σκάνδαλο βρήκε στη δικαιοσύνη και άλλος ψήφισε ασυλίες τραπεζιτών και αποφυλάκισε διεφθαρμένους!

Άλλος είχε 37 νεκρούς από τη γρίπη και σκούζαν τα κανάλια με 24ωρους θρήνους και άλλος ξεπέρασε τους 19.000 νεκρούς και τα κανάλια επιμένουν ολημερίς κι ολονυχτίς πως ο Μωυσής μας έσωσε!!!» έγραψε σε ανάρτησή του στα social media.

Σχετικά με το ζήτημα της μονιμοποίησης 4.000 κληρικών, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Kontra, ανέφερε πως «δεν έχω κάτι με τους ανθρώπους, αλλά όταν το ιατρικό προσωπικό είναι 7000 λιγότεροι από πέρυσι, και εμείς προσλαμβάνουμε ιερείς, ο Θεός θα το δει και θα μας τιμωρήσει».

H απάντηση της κυβέρνησης 

Μετά τις αντιδράσεις και τα σχόλια που προκάλεσε το δημοσίευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη σε διευκρινίσεις.

«Προκειμένου να σταματήσει η παραφιλολογία: To ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του υπουργείου Εσωτερικών, έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Αυτή είναι η αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας», αναφέρει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ηλιόπουλος για Οικονόμου: «Έβγαλε απάντηση σε ανάρτηση που δεν υπάρχει»

«Ο πανικός του κ. Οικονόμου είναι τέτοιος όπου έβγαλε απάντηση σε ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν υπάρχει», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι ο κ. Οικονόμου «διαψεύδει τις διαρροές που η κυβέρνηση έδωσε στα φιλοκυβερνητικά μέσα για την μονιμοποίηση 4.000 ιερέων», για να σχολιάσει:

«Μέχρι σήμερα αποκαλούσαμε τον κ. Οικονόμου εθνικό ψεύτη. Μετά την τελευταία του ανακοίνωση και αυτός ο χαρακτηρισμός είναι πολύ φτωχός για να περιγράψει το “βάθος” της πολιτικής του σκέψης».

«Αφού μπήκατε στον κόπο κ. Οικονόμου», συνεχίζει ο κ. Ηλιόπουλος, «θα μας απαντήσετε μήπως για ποιο λόγο οι σχεδόν 800 γιατροί που είναι σε λίστες αναμονής δεν έχουν προσληφθεί;». «Ρωτάμε ξανά», σχολιάζει, «γιατί την τελευταία φορά στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάφερε να απαντήσει».