ΙΟΒΕ: Ύφεση και το 2021 αν συνεχιστεί η πανδημία

10 mins read

Ανοικτό το ενδεχόμενο για ύφεση της τάξεως από 2,5% έως και 4% και για το 2021, άφησε σήμερα ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κατά την παρουσίαση της τρίτης τριμηναίας έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι (σ.σ. από το προσχέδιο του προϋπολογισμού) για την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, σημείωσε, εξηγώντας ότι αν η Ευρώπη τεθεί σε ένα νέο lockdown και δε βρεθεί εμβόλιο για την Covid – 19, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα και ναι, μπορούμε να μιλάμε για ύφεση και το 2021. Η εκτίμηση, αυτή βέβαια, όπως ανέφερε, έγκειται στην περίπτωση που επικρατήσει το δυσμενές σενάριο, δηλαδή επιδείνωση της πανδημίας. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το επόμενο έτος, κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως από 4% -4,5%.

Σύμφωνα με την Marketnews, για το τρέχον έτος, με βάση τα δεδομένα αυτής της στιγμής, η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ, είναι ότι η ύφεση θα κυμανθεί στο 8%, ενώ θα έχουμε ένα νέο lockdown, αυτή μπορεί να επεκταθεί στο 10%.

Πρόκληση η αντιμετώπιση της ανεργίας

Ο κ. Βέττας, επεσήμανε ότι παρά την υγειονομική κρίση η ανεργία το προηγούμενο διάστημα παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα, κάτι το οποίο επέδωσε στα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων με ρήτρα τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Ωστόσο, σημείωσε ότι όταν τα μέτρα αυτά θα παύσουν, τότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να αποφευχθεί η εκτίναξη της ανεργίας. Μάλιστα υπογράμμισε, ότι αν δεν υπήρχαν τα συγκεκριμένα μέτρα, τότε σίγουρα τα ποσοστά ανεργίας θα ήταν άνω του 20% ή και του 25% και ίσως να έφθανε και στα επίπεδα των περιόδων των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημονίων).

Facebook Comments