“Iron dome” για Αιγαίο και Έβρο;

7 mins read

Οι ισραηλινοί είχαν κάνει πριν από καιρό μία επίδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων του Iron Dome, του σιδερένιου θόλου όπως τον λένε, στους Έλληνες στρατιωτικούς που είχαν πάει στο Ισραήλ, οι οποίοι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Star, είναι ένα υπερσύγχρονο σύστημα ιδανικών αναχαιτίσεων ρουκέτας σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μπορεί να εξασφαλίσει σημαντική προστασία έναντι του αντιπάλου πυροβολικού που είναι όπως ξέρουμε αναπτυγμένο απέναντι από τα ελληνικά νησιά και τον Έβρο.

Ωστόσο, το συμπέρασμα των Ελλήνων στρατιωτικών είναι ότι μία πιθανή αγορά του θα πρέπει να ενταχθεί σε μία γενικότερη αεροπορική ομπρέλα καθώς το ισραηλινό σύστημα δεν αποτελεί από μόνο του πανάκεια. Και αυτό γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα αντίπαλα αεροπορικά αεροσκάφη, έχει μικρή εμβέλεια και επίσης δεν είναι αυτοκινούμενο, κάτι που το κάνει εύκολα τρωτό στον αντίπαλο.

Επίσης, σημαντικό πρόβλημα είναι και το κόστος της κατοχής. Κάθε πυροβολαρχία κοστίζει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια. Όταν θέλουμε τουλάχιστον δέκα με είκοσι πυροβολαρχίες για τα νησιά μας και δύο με τέσσερις πυροβολαρχίες για τον Έβρο.

Facebook Comments