ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαθηγητής ΑΠΘ: «Έως 700 κρούσματα τον Νοέμβριο αν δεν ληφθούν μέτρα»

Καθηγητής ΑΠΘ: «Έως 700 κρούσματα τον Νοέμβριο αν δεν ληφθούν μέτρα»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο OPE,  τονίζοντας πως θα φτάσουμε τα 700-800 κρούσματα μέχρι τον Νοέμβριο, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς καθημερινών νέων κρουσμάτων και αν δεν ληφθούν μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι νέο ρεκόρ κρουσμάτων σημείωσε η χώρα μας την Τετάρτη 26 Αυγούστου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 293 νέα κρούσματα και πέντε νέοι θάνατοι.

Μαγιορκίνης: Κανένας εφησυχασμός – Μπορεί να φτάσουμε στα 500 κρούσματα

Με την σειρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η επιδημία αλλάζει εβδομάδα με την εβδομάδα και υπενθύμισε την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου καθώς από 10 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα φτάσαμε πολύ σύντομα στα 200.

Χαρακτηριστικά τόνισε «Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200».

Τούντας: 15.000- 20.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, επισήμανε ότι με βάση τις εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν 15.000 με 20.000 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, εξηγεί ότι «Πρόκειται τόσο για ασυμπτωματικά όσο και συμπωματικά άτομα», γεγονός βέβαια που αποδεικνύει τη μεγάλη διασπορά του ιού που μπορεί να υπάρξει εάν δεν τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Ωστόσο, ο κ. Τούντας υπογραμμίζει ότι η διαφορά είναι πως «οι ασυμπτωματικοί φορείς παρουσιάζουν μικρότερη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με εκείνους που έχουν συμπτώματα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα».

Ο αριθμός, πάντως, όσων έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας από τον λεγόμενο «αόρατο εχθρό» είναι χιλιάδες.

«Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μπορεί να έχουν μολυνθεί 80.000 με 100.000 Έλληνες», σημείωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.