ΑρχικήΕπικαιρότηταΚακούργημα η κακοποίηση ζώων - Μέχρι 10 έτη ποινή φυλάκισης

Κακούργημα η κακοποίηση ζώων – Μέχρι 10 έτη ποινή φυλάκισης

Τροπολογία η οποία κατατέθηκε σήμερα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί αύριο, μετά τις ειδεχθείς κακοποιήσεις των τελευταίων ημερών προβλέπει τροποποίηση του νόμου 1197/1981 Περί Προστασίας Ζώων και τροποποίηση των άρθρων 16, 19, 20, και 21 νόμου 40/39.

Θα προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη από τουλάχιστον 1 έτος που προβλεπόταν για όποιον φονεύει ή βασανίζει ζώα με την εσκεμμένη πρόσκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία τους καθώς και αυξημένη κατά πολύ χρηματική ποινή.

Εκτός της ποινής φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους που ήδη προβλέπεται, αυστηροποιούνται και οι χρηματικές ποινές που επιβάλλονται στους παραβάτες των διατάξεων για τη μεταχείριση ζώων και ζώων συντροφιάς. Αντί του ισχύοντος προστίμου των 5.000 έως 15.000 ευρώ, η χρηματική ποινή ορίζεται μέχρι 360 ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από 10 έως 50 ευρώ κάθε μία. Στα εν λόγω αδικήματα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα εξής: εγκατάλειψη, εισαγωγή, εμπορία, αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων σκύλων και συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, κακοποίηση, βάναυση μεταχείριση, ευθανασία.

Ρυθμίζονται επίσης εκ νέου θέματα σχετικά με την αφαίρεση οριστικά των ζώων από τους παραβάτες της νομοθεσίας για την προστασία αυτών. Με την ίδια τροπολογία αυξάνεται κατά 3 έτη και συγκεκριμένα στα 45 από τα 42 ο όριο διορισμού των συμβολαιογράφων.

Πηγή: MarketNews.gr