Δεν προέκυψαν πειθαρχικά παραπτώματα, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ σχετικά με τους χειρισμούς των γιατρών του Νοσοκομείου «Αττικόν» στην αντιμετώπιση του αποθανόντος πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου.
Όπως αποκάλυψε το Documento και σύμφωνα με το πόρισμα ο ισχυρισμός του κ. Χρήστου Καλλιάνου ότι ο ασθενής Δημήτριος Καλλιάνος ήταν σηπτικός, δεν ευσταθεί, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα των εξετάσεών του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Καλλιάνος είχε αναφέρει τότε: μιλώντας στο LiveNews και στον Νίκο Ευαγγελάτο:
«Είδα την ανακοίνωση του νοσοκομείου “Αττικόν”, εύχομαι εάν έχει παιδιά ο κ. Αποστολόπουλος που το υπογράφει, και ο κάθε γιατρός αυτού του νοσοκομείου, να μην τον δουν ποτέ τα παιδιά του όπως είδα εγώ τον πατέρα μου. Μετά από τρεις μέρες νοσηλείας, έγινε η εγχείρηση και του ακρωτηρίασαν το δάχτυλο. Μετά από 3-4 μέρες ξεκίνησε η δύσπνοια. Στην κλινική μάς έλεγαν πως πάνε όλα τέλεια, αλλά εμείς ανησυχούσαμε. Όλοι μου έλεγαν “σκίζουμε τα πτυχία μας, ο πατέρας σας πάει εκπληκτικά και αύριο-μεθαύριο θα βγει”. Κρίθηκε από τον καθηγητή πως ο πατέρας μου δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να μπει στην εντατική. Εύχομαι να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα απέναντί μου με αυτά που έχουν να γίνει. Μιλάω ως πολίτης. Έχω καταγεγραμμένες συνομιλίες γιατί έτρεμαν τα χέρια μου και δεν μπορούσα να γράψω. Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκαλο για όλους τους πατεράδες και τις μητέρες που έχουν βιώσει κάτι τέτοια. Ο πατέρας μου τώρα είναι στην εντατική και διασωληνωμένος. Ο άνθρωπος πέθαινε και εμείς φωνάζαμε και αυτοί μας έλεγα όλα καλά. Ο πατέρας μου χθες σχεδόν έφυγε και τον επανέφεραν. Του δίνουν 5-15% να τα καταφέρει».
Η ΕΔΕ
Η ΕΔΕ έγινε για να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες νοσηλεύτηκε από τις 6 έως τις 25 Απριλίου ο πατέρας του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνου, στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και μάλιστα κατέληξε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ δεν προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα για τους γιατρούς.
Τι προκύπτει από την ΕΔΕ
Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες όσα υποστήριξε ο κ. Καλλιάνος έρχονται σε αντίθεση με τις καταθέσεις μαρτύρων. Πιο συγκεκριμένα:
Τι ανέφερε ο κ. Καλλιάνος για τα απειλητικά μηνύματα προς γιατρό
Ο κ. Καλλιάνος ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δεν έστειλε απειλητικά μηνύματα σε γιατρό και ότι τα μηνύματα ανέφεραν ότι «είναι ντροπή αυτό που έγινε […] και δεν είναι λογικό για την καριέρα σας κ.λπ. να γίνονται αυτά τα πράγματα».
Τι ανέφερε το μήνυμα που έδειξε ο γιατρός στην ΕΔΕ
Το μήνυμα του κ. Καλλιάνου που έλαβε και παρουσίασε καθηγητής στο πλαίσιο της ΕΔΕ, ήταν απειλητικό κατά μία έννοια, καθώς του έγραφε ότι θα φροντίσει να βάλει τέλος στην καριέρα του.
Επίσης, δεν κατατέθηκε κανένα μήνυμα στην ΕΔΕ στο οποίο ο γιατρός ανέφερε ότι ο πατέρας του ήταν καλά, όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Καλλιάνος.
Καλλιάνος: «Ο πατέρας μου δεν εκτιμήθηκε ποτέ από γιατρό άλλης ειδικότητας»
Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ και τις μαρτυρίες, τον εκλιπών είχαν εξετάσεις περισσότερες από 10 ιατρικές ειδικότητες, όπως παθολόγος, λοιμωξιολόγος, νεφρολόγος κ.ά..
Επίσης, ο είχε υποστηριχθεί από την πλευρά της οικογένειας και του Γιάννης Καλλιάνου ότι ότι «ακρωτηρίασαν το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού του πατέρα μου, ενός ανθρώπου που ανά πάσα στιγμή κινδύνευε η ζωή του, σε μια απλή κλίνη, τραβώντας απλά μια κουρτίνα δίπλα σε έναν άλλο νοσηλευόμενο και όχι στο χειρουργείο που θα ήταν πλήρως αποστειρωμένο το περιβάλλον. Ακρωτηριασμός γάγγραινας σε απλή κλίνη μέσα;»
Τι αναφέρει το πόρισμα της ΕΔΕ
Περισσότεροι από 6 ειδικοί κατέθεσαν στην ΕΔΕ ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι συνήθης σε πολλές Αγγειοχειρουργικές Κλινικές, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Στην ΕΔΕ προσκομίστηκε και διεθνής ιατρική βιβλιογραφία, σύμφωνα με τις οποίες ο ακρωτηριασμός μεμονωμένων δακτύλων παρά την κλίνη του ασθενή αποτελεί την «ιδανική θεραπεία» και μπορεί να γίνει ακόμη και από διαβητολόγους.
Όσο για τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρχε συγκατάθεση οι θεράποντες ιατροί τόνισε πως υπήρχε προφορική συναίνεση τόσο από τον αποθανόντα, όσο και από τη σύζυγό του.
Γιατί δεν εισήχθη στη ΜΕΘ πριν την διασωλήνωση
Όπως ήδη έγινε γίνει γνωστό ο ασθενής δεν πληρούσε τα κριτήρια εισαγωγής στη ΜΕΘ, κάτι που έκριναν και οι γιατροί του συνεκτιμώντας διάφορες καταστάσεις. Μάλιστα σε αυτό είχε αναφερθεί και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.