ΑρχικήΕπικαιρότητα«Καμπανάκι» Λουκίδη για ανεξέλεγκτη πολυφαρμακία κατ’ οίκον σε ασθενείς με κορωνοϊό

«Καμπανάκι» Λουκίδη για ανεξέλεγκτη πολυφαρμακία κατ’ οίκον σε ασθενείς με κορωνοϊό

Ο Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του δυναμικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικόν” έκανε για για ανεξέλεγκτη πολυφαρμακία κατ’ οίκον σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Έδωσε το αντιπαράδειγμα που έδωσε ο καθηγητής με άνδρα με κορωνοϊό που του χορηγούνταν οξυγόνο στο σπίτι ενώ είχε κορεσμό 80.

Συγκεκριμένα έγραψε: «Αποτιμήσεις από την χθεσινή εφημερία. Πιθανή επιπέδωση εισαγωγών στο επόμενο 10ημερο αλλά αύξηση στις ΜΕΘ. Περιστατικά Non COVID λιγοστά αλλά εντελώς αποσυντονισμένα εξαιτίας του φόβου να πανε έγκαιρα στο νοσοκομείο. Εξαιρετική η διαπίστωση του Κοσμά ότι η ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων στο σπίτι οδηγεί σε καθυστερημένη προσέλευση στα ΤΕΠ αυτών που χρειάζονται νοσηλεία. Καινούργιο στοιχείο η χρήση οξυγονοθεραπείας κατ’ οίκον….εντελώς αβάσιμη προσέγγιση σε ασθενή 48 ετών να του χορηγείται οξυγόνο στο σπίτι ενώ έχει κορεσμό 80 στον αέρα…πολύ περισσότερο η χορήγηση κάθε μορφής αναποτελεσματικής αγωγής με αμφίβολα έως αρνητικά αποτελέσματα. Είναι χρέος μας σαν κλινικοί γιατροί να μειώσουμε την ανεξέλεγκτη πολυφαρμακία κατ’οίκον. Φαίνεται επίσης ότι έχουμε αύξηση των περιστατικών στο γυναικείο πληθυσμό πράγμα που δεν ίσχυε στα προηγούμενα πανδημικά κύματα. Υπάρχει ακόμα μη αποδεκτό ποσοστό σε αυτούς που θα μπορούσαν να εμβολιασθούν σε ηλικίες >70. Στις επόμενες 15 μέρες με αρκετά ανοίγματα ας προστατέψουμε όλες τις βαθμίδες υγείας [εννοείται και τη ΠΦΥ] που για μένα επιτελούν σημαντικό έργο. Προστασία σημαίνει ατομική ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Αποτιμήσεις από την χθεσινή εφημερία. Πιθανή επιπέδωση εισαγωγών στο επόμενο 10ημερο αλλά αύξηση στις ΜΕΘ. Περιστατικά…

Δημοσιεύτηκε από Stelios Loukides στις Κυριακή, 11 Απριλίου 2021