ΑρχικήΕπικαιρότηταΚατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Μόρια: Άγρια επεισόδια μεταξύ κατοίκων & μεταναστών -...

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Μόρια: Άγρια επεισόδια μεταξύ κατοίκων & μεταναστών – 40 προσαγωγές – Στέλνουν ΜΑΤ

Κλιμακώνεται η ένταση στην Μόρια Λέσβου, καθώς επικρατεί αναβρασμός μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και των μεταναστών. Χθες προκλήθηκαν επεισόδια μεγάλης έκτασης σε δύο φάσεις με τους κατοίκους να είναι πλέον στα κάγκελα.

Στην πρώτη φάση, το πρωί υπήρξε ένταση στην πορεία περίπου 2.000 Αφγανών αιτούντων ασύλου, οι οποίοι άναψαν φωτιές στους δρόμους και φώναζαν «ελευθερία», διαμαρτυρόμενοι για την πολύμηνη παραμονή τους στην Μόρια και το Καρά Τεπέ. Έφτασαν ακόμη και πλησίον του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ βάζοντας φωτιές ενώ άλλοι έκαναν κατάληψη στον κεντρικό δρόμο της προκυμαίας, μπροστά στο δημοτικό θέατρο.

https://www.facebook.com/100001650551267/videos/2877290932335897/

Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει την πορεία τους κάνοντας ρίψη δακρυγόνων, ενώ το κλείσιμο του δρόμου δεν επέτρεπε και την έξοδο των οχημάτων της Πυροσβεστικής από τις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας που βρίσκονται στην περιοχή. Αφού απομακρύνθηκαν από εκεί, κάποιοι πέρασαν μέσα από το χωριό για να πάνε πίσω στον καταυλισμό. Τότε κάποιοι κάτοικοι άρχισαν να χτυπάνε καμπάνες και άλλοι να βγαίνουν στους δρόμους… Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα tonisi.gr, δεν έχει διευκρινιστεί αν μπήκαν μέσα στο χωριό από μόνοι τους, ή αν οδηγήθηκαν από την ΕΛΑΣ.

Όπως υποστηρίζουν κάτοικοι, με την κατάσταση να κλιμακώνεται, μετανάστες έβαλαν φωτιά σε εγκαταλελειμμένο σπίτι προκαλώντας την οργή των κατοίκων ακόμη περισσότερο. Η πυροσβεστική επενέβη πάντως άμεσα και την έσβησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

https://www.facebook.com/100001650551267/videos/2877759028955754/

Πραγματοποιήθηκε λαϊκή γενική συνέλευση, με τη συμμετοχή και αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. Αποφασίστηκε να υπάρξουν αντιδράσεις και μάλιστα σήμερα στις 7 το πρωί έχουν προαναγγείλει πως θα κάνουν κατάληψη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Παράλληλα, ζήτησαν σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού οι μετανάστες και να γίνονται περιπολίες στους δρόμους του χωριού. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, το αίτημα έγινε δεκτό και αναμενόταν το βράδυ ή σήμερα το πρωί, να φτάσουν δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ για να ελέγξουν την κατάσταση. Επίσης, στην Γενική συνέλευση ζήτησαν την αποσυμφόρηση της Μόριας και το κλείσιμό της σταδιακά.