ΑρχικήΕπικαιρότηταΚατηγορηματική διάψευση για «κρυμμένα κρούσματα» από Χαρδαλιά-Κοντοζαμάνη

Κατηγορηματική διάψευση για «κρυμμένα κρούσματα» από Χαρδαλιά-Κοντοζαμάνη

Κατηγορηματικά διέψευσαν ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τα περί απόκρυψης του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. Κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και συνδέονται με χώρους μαζικής συνάθροισης.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι είναι σε πλήρη επάρκεια η διαθεσιμότητα του υγειονομικού προσωπικού σε όλη τη χώρα και προανήγγειλε ότι κατά τις αρχές Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθούν 400 νέες θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων για τις ΜΕΘ όλης της χώρας.

Κοντοζαμάνης: «Ανάξια σχολιασμού» όσα λέγονται περί απόκρυψης του αριθμού των κρουσμάτων

«Από τις 901 διαθέσιμες ΜΕΘ στη χώρα, οι 186 είναι διαθέσιμες για νοσηλεία covid19 αυτή στιγμή και θα αυξηθούν αν χρειαστεί» σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας.

«Στις καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ απαντάμε ότι δεν κρύβεται κανένα κρούσμα» ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, συμπληρώνοντας: «Το αν είναι 8 ή 10 φορές περισσότερα τα κρούσματα σε σχέση με αυτά που ανακοινώνονται είναι εικασία. Δεν έχουμε αρνηθεί σε κανέναν να κάνει τεστ, που θυμίζω ότι είναι δωρεάν».

Ως προς τα τεστ για τον κορωνοϊό, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα επάρκειας ή διαθεσιμότητάς τους. Ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε μήνα σημαντικά. Χαρακτηριστικά είπε ότι από 4.500 τεστ τον Μάιο, έφθασαν τα 6.500 τον Ιούνιο και σήμερα τα 12.000 τεστ καθημερινά. Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι συνολικά έχουν γίνει 750 χιλιάδες τεστ.

Ο κ. Κοντοζαμάνης χαρακτήρισε «ανάξια σχολιασμού» όσα λέγονται περί απόκρυψης του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού: «Ψευδή δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αποκρύβουμε κρούσματα. Κάθε μέρα ανακοινώνουμε όλα τα κρούσματα της χώρας» είπε.

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει εικασίες ή να διαστρεβλώσει την πραγματική εικόνα. Είναι ανάξια σχολιασμού όσα γράφονται. Δεν πρόκειται ποτέ να κρύψουμε τίποτα. Η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει με τους πολίτες δεν θα επιτρέψουμε να διαρραγεί» ανέφερε και κατέληξε: «Φαντάζεστε κάθε εργαστήριο να ανακοίνωνε τα δικά του στοιχεία; Δεν υπάρχει κανένας άλλος αριθμός κρουσμάτων, παρά μόνο ο αριθμός που ανακοινώνει κάθε μέρα ο ΕΟΔΥ».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με το εμβόλιο, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι υπάρχει σχέδιο προτεραιοποίησης των ομάδων που θα κάνουν πρώτες το εμβόλιο, όταν θα έρθει στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Υπάρχει σχέδιο της Επιτροπής Εμβολιασμών για την προτεραιοποίηση των ομάδων που θα κάνουν αρχικά το εμβόλιο αυτό. Ναι θα υπάρξει προτεραιότητα για το ποιος θα κάνει το εμβόλιο».

Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εμβόλιο, εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμβόλιο της Οξφόρδης και πρόσθεσε : «Τα εμβόλια δεν παράγονται από την μια μέρα στην άλλη, ήδη η διαδικασία για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε προχωρημένο στάδιο και εάν όλα πάνε καλά θα υπάρξει έγκριση του και η Ε.Ε που έχει κάνει τη συμφωνία για όλες της χώρες μέλη της, θα αρχίσει την προμήθεια εμβολίων και στη χώρα μας από τα τέλη του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η διάθεση του μετά. Θα συνεχιστεί. Είναι πιθανό να γίνουν και άλλες συμφωνίες με διαφορετικές εταιρείες και να έρθουν και αλλά εμβόλια».

Επιπλέον, ο υφυπουργός σημείωσε ότι για τους υγειονομικούς που επιστρέφουν από τις διακοπές τους ότι υπάρχει η σαφής οδηγία «όποιος επιστρέφει από άδεια, πρέπει να κάνει μοριακό έλεγχο». Σε ερώτηση σχετική με τον χαμηλότερο αριθμό των κρουσμάτων (150), χθες, ο κ. Κοντοζαμάνης εκτίμησε ότι οφείλεται στο ότι ο κόσμος συμμορφώνεται στα μέτρα και στις υποδείξεις της Πολιτείας.

Χαρδαλιάς: «Άνοδος των κρουσμάτων σε νεώτερες ηλικίες»

Συνεχίζοντας την ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε αρχικά ότι παρατηρείται άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων σε μικρότερες ηλικίες, σημειώνοντας παράλληλα: «Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο, σε σχέση με άλλες χώρες». Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στα μέτρα που αποφασίστηκαν την Παρασκευή και απαντώντας σε όσους ζητούν να δίνονται αναλυτικά στη δημοσιότητα τα κρούσματα όχι ανά περιφέρεια αλλά ανά νησί, είπε: «Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένου αριθμού κρουσμάτων ανά νησί γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίησή τους».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε, επίσης, ότι υπάρχουν κάποιοι που ανιχνεύονται θετικοί στον τόπο κατοικίας τους αλλά η ιχνηλάτηση οδηγεί σε περιοχές που βρέθηκαν πριν -για παράδειγμα, για διακοπές.

Ως προς τις αναφορές περί διαφορετικού πραγματικού αριθμού κρουσμάτων, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η Πολιτική Προστασία έχει πλήρη εικόνα και πρόσθεσε: «Όλα τα κρούσματα αναφέρονται. Κανένα εργαστήριο δεν θα ρισκάρει να χάσει την άδειά του ή να τους ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «στην Ελλάδα της φήμης και των fake news θα έπρεπε όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, για θέματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ατζέντας. Για ποιο λόγο να κρύψει κάποιος κρούσματα; Κανένα κρούσμα δεν κρύβεται».

Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και συνδέονται με χώρους μαζικής συνάθροισης

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε, επίσης, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και συνδέονται με χώρους μαζικής συνάθροισης. Και συμπλήρωσε: «Η μετάδοση του ιού, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οφείλεται στη μαζική κυκλοφορία και τη μη τήρηση των μέτρων».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο υφυπουργός είπε ότι θα υπάρξει ειδική ενημέρωση. Ως προς το ενδεχόμενο τοπικών lockdown ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Απέχουμε πάρα πολύ από τοπικά lockdown. Σε μητροπολιτικές περιοχές δεν μπορούν να γίνουν περιορισμοί σε επίπεδο δήμων».

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να αυξήσει το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας, για παράδειγμα στα 500 ευρώ, ώστε να συμμορφωθούν και οι νέοι, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: «Δεν σκεφτόμαστε να μεγαλώσουμε το πρόστιμο. Η νέοι μας στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπεύθυνοι».