ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαζάνι που βράζει η Μόρια με μια νεκρή γυναίκα - Δεν επιβεβαιώνει...

Καζάνι που βράζει η Μόρια με μια νεκρή γυναίκα – Δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας για νεκρό μωρό

Τραγικός ο απολογισμός στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο με νεκρή μία γυναίκα, τραυματίες εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα βρέφος και το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο επίκεντρο. Άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια της πυρκαγιάς, βέβαιο ότι υπάρχει μεγάλη αναταραχή.

Σήμερα αποτελεί το κεντρικό θέμα του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στην φωτιά βρήκε τραγικό θάνατο μία γυναίκα- πιθανώς την ώρα που μαγείρευε- ενώ συνολικά μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, συνολικά, εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος, ανατρέποντας τις πληροφορίες για νεκρό βρέφος.
«Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπεδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών. Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Εξού και προκύπτει ότι μεταφέρθηκε απανθρακωμένο από τους ίδιους τους μετανάστες μέσα σε μια κουβέρτα, δεν είναι νεκρό, αλλά τραυματισμένο και μάλιστα εκτός κινδύνου. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η εξέγερση των μεταναστών προκλήθηκε από το θέαμα του νεκρού βρέφους, που τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είχε βρεθεί νεκρό, αλλά τραυματισμένο.

Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κατάσταση στη Μόρια είναι τραγική, ζουν περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι σε εγκαταστάσεις για λιγότερους από 3.000 ανθρώπους, χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από λίγες ημέρες ένα φορτηγό παρέσυρε ένα πεντάχρονο αγόρι που έπαιζε μέσα σε ένα χαρτόνι.

Η ένταση είναι μεγάλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν πρόσφυγες και μετανάστες που επιτέθηκαν στις πυροσβεστικές και τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και της διοίκησης του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων. Γι’ αυτό και ζητήθηκε να μεταφερθούν δύο διμοιρίες στο σημείο, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Λέσβο με ένα C-130.

Σύμφωνα με το δελτίο του One Channel, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την φωτιά, από την οποία μητέρα και ένα ανήλικο παιδί έχασαν τη ζωή τους. Από αυτό το περιστατικό ξεσηκώθηκαν οι φιλοξενούμενοι στην δομή, με εργαζόμενους εκεί να αναφέρουν ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν η αστυνομία προσπάθησε να τους απομακρύνει με δακρυγόνα, ενώ κάποιοι ήθελαν να πάνε και να σβήσουν την φωτιά. Έτσι ξέσπασαν και τα επεισόδια, μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών, ενώ επιτέθηκαν και σε πυροσβεστικό όχημα. Στην κυβέρνηση περιμένουν να μάθουν το πως ξεκίνησε η φωτιά, με «πηγές» που επικαλείται από του Μαξίμου το One, να αναφέρουν πως εξετάζεται μέχρι και το σενάριο της δολιοφθοράς.

Η φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους ήταν η δεύτερη που ξέσπασε καθώς υπήρξε κι άλλη 20 λεπτά νωρίτερα εντός της Δομής, στον ελαιώνα η οποία σβήστηκε. Δεν έχει γίνει γνωστό το πως ξεκίνησε, αλλά μετά την δεύτερη φωτιά στο κοντέινερ, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια μάλιστα, μάρτυρες λένε πως τα μικρά παιδιά έτρεχαν πανικόβλητα να γλιτώσουν προς κάθε κατεύθυνση, ενώ ο απολογισμός από τις συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας, ήταν πέντε τραυματίες με ορθοπεδικά τραύματα.

Εκεί βρίσκονται σήμερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν επεισόδια ενώ παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιχειρήσει την αποσυμφόρηση δομών στα νησιά του Αιγαίου, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Κεντρικό θέμα στο υπουργικό συμβούλιο – Πώς το Μαξίμου θέλει να «τρέξει» τις διαδικασίες ασύλου

Το τραγικό περιστατικό, αλλά και η εν γένει τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, αλλά και σε άλλες προσφυγικές δομές στη χώρα, ρίχνουν βαριά σκιά πάνω από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα, πάντως, θα «κλειδώσουν» οι κατευθυντήριες γραμμές για τις αλλαγές στη διαδικασία απονομής ασύλου, μιας και ένα βασικό πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα είναι οι βασανιστικά αργές διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Μια βασική αλλαγή του νομοσχεδίου για το άσυλο που θα μπει στη δημόσια διαβούλευση αυτή την εβδομάδα είναι ότι οι μέχρι σήμερα τέσσερις βαθμοί εξέτασης μιας αίτησης ασύλου γίνονται τρεις. Από δύο διοικητικοί και δύο δικαστικοί, πλέον θα γίνουν δύο διοικητικοί και ένας δικαστικός. Πρακτικά, για όποιον αιτείται άσυλο, το εν λόγω αίτημα θα εξετάζεται από πρωτοβάθμια επιτροπή, εν συνεχεία από δευτεροβάθμια, αν υπάρχει έφεση επί απορριπτικής απόφασης, ενώ, αν υπάρχει και δικαστική προσφυγή, αυτή θα εκδικάζεται από Πρωτοδικείο. Παράλληλα, θα προβλέπεται ενίσχυση των διοικητικών υπηρεσιών ασύλου με επιπλέον προσωπικό, πράγμα που θα είναι κρίσιμο, προκειμένου να διεκπεραιώνονται γρηγορότερα τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται κατά εκατοντάδες, λόγω και των αυξημένων ροών προς τα νησιά.

Σημαντική απόφαση της κυβέρνησης, όμως, εν γένει θα είναι και η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στην Επικράτεια, στο ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας νέων χερσαίων δομών. Αυτό έχει διττή στόχευση: αφενός να γίνει ένας διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και να μεταφερθούν σε αυτές τις κλειστές δομές οι παράτυποι μετανάστες που θα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα προέλευσής τους, αφετέρου να λειτουργήσουν και ως ένα αποτρεπτικό μήνυμα στα παράλια της Τουρκίας, για όσους σκέφτονται να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Εύκολα μπορεί να υπάρξει νέα ανάφλεξη

Συνολικά 25 βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες απέτρεψαν την περασμένη Κυριακή να φτάσουν στο νησί της Μυτιλήνης οι ελληνικές Αρχές σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μουτζούρη που μίλησε στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος «είναι τέτοια τα πλήθη που έρχονται ώστε αν δεν σταματήσει η ροή από τα τουρκικά παράλια το πρόβλημα θα συνεχίζεται».

Την ίδια ώρα, σχετικά με την κατάσταση στη Μόρια και τους δύο νεκρούς από τη φωτιά, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τόνισε ότι πλέον μετά τα επεισόδια η κατάσταση έχει ηρεμήσει, ωστόσο όπως είπε «εύκολα μπορεί να υπάρξει νέα ανάφλεξη».

Καταληκτικά, σχετικά με τα αίτια εκδήλωσης των επεισοδίων στο ΚΥΤ της Μόριας ο κ. Μουτζούρης σχολίασε χαρακτηριστικά ότι εξετάζονται δύο ενδεχόμενα. «Αλλοι μιλούν για κάποια Αφγανή που προσπαθούσε να μαγειρέψει και κάηκε και άλλοι μιλούν για βραχυκύκλωμα».

Δήμαρχος Μυτιλήνης: Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη

Για το θρίλερ στη Μόρια με την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στον καταυλισμό μίλησε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης.

Όπως τόνισε: “Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι τεταμένη η ατμόσφαιρα. Επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών. Έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα. Η φωτιά ξεκίνησε από έναν οικίσκο και επεκτάθηκε στα κτήματα. Κάηκαν 7 οικίσκοι και κάηκαν και 7 στρέμματα ελαιώνα. Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, μια μάνα κι ένα παιδάκι μέσα από τον οικίσκο. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη το γεγονός, αλλά, όπως φαίνεται, είναι αληθές. Τείνει η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο” δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μυτιλήνης.

“Η κατάσταση δεν είναι καλή. Κινδυνεύουμε όλοι. Είμαστε έξω από την πύλη και προσπαθούμε να συνεννοηθούμε ώστε να υπάρξει ύφεση των γεγονότων και να αποφευχθούν οι εξεγέρσεις των μεταναστών” πρόσθεσε.