Κεραμέως: «Το Σάββατο για πρώτη φορά οι εκλογές των εκπαιδευτικών, παρά το όχι ΟΛΜΕ»

31 mins read

Παρά τις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ), οι εκλογές για την ανάδειξη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων θα διεξαχθούν για πρώτη φορά ψηφιακά το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να «αγκαλιάσουν» τη διαδικασία, αναλύοντας τους βασικούς λόγους για τον νέο τρόπο διενέργειας των εκλογών των εκπαιδευτικών: 

Πρώτον, εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται η διαδικασία, με βάση τα διεθνή πρότυπα. Η υγειονομική κρίση δεν αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα, βάσει του οποίου επελέγη η ηλεκτρονική ψηφοφορία, σίγουρα, όμως, αποτέλεσε τον επιταχυντή. 

Δεύτερον, εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και το απόλυτο της διαδικασίας. Ήδη, το σύστημα Ζεύς, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στις πρυτανικές εκλογές έξι ελληνικών πανεπιστημίων. Ηδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), ώστε η διαδικασία να εναρμονίζεται με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR). 

Τρίτον, θωρακίζονται ταυτόχρονα η ατομική και δημόσια Υγεία και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία αφορά περίπου 170.000 εκλογείς εκπαιδευτικούς. Έτσι, με την ηλεκτρονική ψηφοφορία εξασφαλίζεται η αποφυγή συγχρωτισμού και εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Τέταρτον, με το να γίνουν Σάββατο οι εκλογές, αποτρέπεται οποιαδήποτε επίδραση στην ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία. Μέχρι πρότινος, οι εκλογές διεξάγονταν καθημερινές, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία, κάτι που η υπουργός χαρακτήρισε «παράλογο». 

Πρόκειται, όπως σημείωσε η υπουργός, για μία «νέα, απλή, γρήγορη και αδιάβλητη διαδικασία» και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς «να βγουν μπροστά, δείχνοντας τον καινούριο δρόμο, όπως ταιριάζει στο λειτούργημά τους και να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία». 

Ωστόσο, αντίθετη άποψη έχουν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, καλώντας τους εκπαιδευτικούς σε αποχή από τη νέα διαδικασία. Στο ίδιο πλαίσιο πολλές παρατάξεις έχουν αποσύρει τα ψηφοδέλτιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

«Είναι θεμιτή κάθε διαφορετική άποψη», σχολίασε για τη στάση των συνδικαλιστών η κ. Κεραμέως, τονίζοντας ότι το υπουργείο παραμένει στη διάθεση των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών για να εξηγήσει αναλυτικά το σύστημα.

Σε σχέση με τις παρατάξεις που έχουν αποσύρει τα ψηφοδέλτιά τους, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση για τη διεξαγωγή των εκλογών. «Η ουσία παραμένει», συμπλήρωσε η κ.Κεραμέως, «η εκπροσώπηση εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι». 

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παραίτησης όσων εκπαιδευτικών εκλεγούν, η υπουργός Παιδείας απάντησε ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία πλήρωσης θέσεων μέχρι εξαντλήσεως των εκλεχθέντων. 

Πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Tο βασικά βήματα που θα ακολουθηθούν για την διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας περιέγραψε ο διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΔΥΤΕ, Πάνος Λουρίδας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Όπως ανέφερε, κάθε εκπαιδευτικός θα ψηφίσει από τον υπολογιστή του, μέσω των προγραμμάτων πλοήγησης Firefox ή Chrome. Σε κάθε έναν από τους εκπαιδευτικούς που ψηφίζουν, θα σταλεί ένας προσωπικός σύνδεσμος μέσω mail. Με αυτόν τον τρόπο, ο εκπαιδευτικός θα μπαίνει στο «ψηφιακό παραβάν», θα κάνει την επιλογή του και θα την υποβάλει στην ψηφιακή κάλπη. 

Η επιλογή του, με τη μορφή κρυπτογραφημένης ψήφου, θα αποσταλεί στην Εφορευτική Επιτροπή. 

Θα μεσολαβεί, ωστόσο, η διαδικασία κρυπτογραφικής μίξης, με την οποία σπάει ο σύνδεσμος μεταξύ ψήφου και αποστολέα, ούτως ώστε να μην μπορεί να βρεθεί ποιος έχει ψηφίσει και τι. 

Όταν η Εφορευτική Επιτροπή κηρύξει τη λήξη της διαδικασίας, τότε θα αποκρυπτογραφηθούν οι ψήφοι, με αποκρυπτογραφικά κλειδιά που θα έχει η ίδια και όχι το σύστημα ή το ΕΔΥΤΕ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λουρίδας, θα δοθούν μαθηματικές αποδείξεις για τη σωστή πραγματοποίηση της διαδικασίας στην Εφορευτική Επιτροπή, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί άμεσα και από οποιονδήποτε το ζητήσει, το αδιάβλητο της διαδικασίας. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί διαδικτυακά σεμινάρια για τη διαδικασία από το ΕΔΥΤΕ προς εκπαιδευτικούς. 

Σύμφωνα με τον κ. Λουρίδα, το σύστημα Ζεύς έχει δοκιμαστεί αρκετά, καθώς μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πάνω από 1.800 εκλογές με πάνω από 290.000 εκλέκτορες σε ελληνικά πανεπιστήμια, επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους, οργανισμούς, κά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Facebook Comments