«Κιβωτός του Κόσμου»: Kαταθέσεις ανηλίκων θέλει η Εισαγγελία – Αποκαλυπτική μαρτυρία πρώην εθελόντριας – παιδαγωγού

49 mins read

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η έρευνα των εισαγγελικών αρχών για τις καταγγελίες σχετικά με τη διαβίωση στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο οι βασικές πτυχές της υπόθεσης.

Στο πλαίσιο των εισαγγελικών ερευνών για το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί της Εισαγγελίας Ανηλίκων, σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, συνέχισαν και χθες την εξέταση μαρτύρων, από εργαζομένους και πρώην τροφίμους της δομής, για όσα καταγγέλθηκαν για κακοποιήσεις παιδιών με ξυλοδαρμούς και λοιπά.

Οι μαρτυρίες, τρεις προς το παρόν, ενώπιον των εισαγγελικών αρχών σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώνουν όσα είχαν καταγγελθεί το περασμένο καλοκαίρι στον Συνήγορο του Πολίτη για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά (αυστηρές τιμωρίες, ταπεινώσεις, ξυλοδαρμοί και απομονώσεις), ενώ δεν κατατέθηκε κάτι πέραν των ήδη καταγγελθέντων για σεξουαλικές παρενοχλήσεις εις βάρος ανηλίκων.

Η μόνη, για την ώρα, καταγγελία για σεξουαλική ασέλγεια έχει γίνει από 19χρονο πρώην τρόφιμο της δομής εις βάρος του πατέρα Αντώνιου και έχει επιβεβαιωθεί από άλλο παιδί που υποστηρίζει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας.

Πάντως, όλες οι προσπάθειες της Εισαγγελίας Αθηνών, που χειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα τις έρευνες, κατατείνουν στο να καταστεί δυνατόν να εξεταστούν και ανήλικα που διαβιούν μέσα στη δομή, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν να πουν ουσιαστικά πράγματα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Ωστόσο, η εξέτασή τους απαιτεί οργάνωση και ψύχραιμη αντιμετώπιση της όλης υπόθεσης, για να μπορέσουν τα παιδιά να εμπιστευθούν, να αποβάλουν λογικούς φόβους που έχουν και τελικά να μιλήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελικές αρχές έχουν στα χέρια τους προσώρας αρκετές μαρτυρίες για κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος παιδιών και μία για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ οι ελεγχόμενοι προς το παρόν είναι τέσσερα άτομα, ο πατήρ Αντώνιος, ιδρυτής και ψυχή της «Κιβωτού», αλλά και στενοί συνεργάτες του.

 

Οικονομικός έλεγχος

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που διετάχθη από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της, επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, για γενικευμένο οικονομικό έλεγχο στη δομή.

Στο πλαίσιο των ερευνών, η Αρχή δεν δεσμεύεται από φορολογικό, τραπεζικό ή άλλο απόρρητο και έτσι προχωρούν αιτήματα προς τις τράπεζες για άνοιγμα λογαριασμών τόσο του νομικού προσώπου όσο και των φυσικών προσώπων, του π. Αντώνιου, της πρεσβυτέρας, στενών συνεργατών τους και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο αντικαταστάθηκε με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους.

Πάντως, οι εισαγγελικές έρευνες ποινικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τις εντολές του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου, αναμένεται να ολοκληρωθούν σε πρώτη φάση πολύ σύντομα και σε κάθε περίπτωση το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

 

Νέα μαρτυρία: «Έβγαλαν τον αγκώνα βρέφους – Τα μεγαλύτερα παιδιά φρόντιζαν το βράδυ τα μωρά»

Την αποκαλυπτική μαρτυρία μιας πρώην εθελόντριας – παιδαγωγού – έφερε στο φως της δημοσιότητας η ΕΡΤ για όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου.

Η παιδαγωγός είχε αποκαλύψει τόσο στον πατέρα Αντώνιο, όσο και στην Αστυνομία ότι μέσα στη δομή υπήρχαν κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά αλλά και σε βρέφη.

Όπως αποκάλυψε η ίδια, ενημέρωσε τον πατέρα Αντώνιο για όσα συνέβαιναν στη δομή της Πωγωνιανής και λίγο αργότερα απολύθηκε. Στη συνέχεια η ίδια κατήγγειλε εγγράφως στην αστυνομία όσα είδε να γίνονται στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου.

Συγκεκριμένα, η παιδαγωγός απέστειλε έγγραφο στην αστυνομία όπου ανέφερε τα περιστατικά βίας που είχε δει στη δομή και έκανε αναφορά στη χρήση βίας από άτομα της δομής τα οποία ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του υψηλόβαθμου στελέχους της Κιβωτού, το οποίο καταγγέλλεται από τον 19χρονο, για ασέλγεια.

 

Τι αναφέρει στην επιστολή της:

«Στις 15 Απριλίου 2015 βρήκα ένα από τα βρέφη, σε άσχημη κατάσταση. Η υπεύθυνη παιδαγωγός του ορόφου μου ανέφερε ότι το παιδί έκλαιγε όλη νύχτα. Με δική μου πρωτοβουλία πήγαμε στα έκτακτα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε βγει ο αγκώνας του δεξιού χεριού. Ο γιατρός μου είπε ότι το παιδί έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αμέσως μετά τον τραυματισμό του, δηλαδή το προηγούμενο απόγευμα και ότι ο αγκώνας δεν βγαίνει με πέσιμο όπως δήλωσε η γυναίκα που τον κρατάει το απόγευμα αλλά μόνο με έντονο τράβηγμα του χεριού!!!».

 

Η ίδια περιέγραψε στην ΕΡΤ όλα όσα εκτυλίχθηκαν σχετικά με το περιστατικό ξυλοδαρμού, όπου υπάλληλος της δομής χτυπούσε το κεφάλι έφηβης στο καζανάκι…: «Την Ευγενία την καημένη την είχαν διαλύσει εκεί μέσα. Της έριχναν ξύλο γιατί αντιδρούσε. Είναι δυνατόν να παίρνεις ένα παιδί και να το κοπανάς μέσα στην τουαλέτα στο καπάκι και το καπάκι να γίνεται θρύψαλα; Το είδα εγώ με τα μάτια μου το καπάκι. Με πόση δύναμη χτύπησε αυτό το παιδί για να σπάσει το καπάκι;».

Σημείωσε πως ενημέρωσε άμεσα τον πατέρα Αντώνιο: «Του είπα εδώ υπάρχουν κακές συμπεριφορές, υπάρχουν παιδαγωγοί που χτυπάνε παιδιά, πρέπει κάτι να κάνετε. Αντί να θεωρήσει εκείνους υπεύθυνους θεώρησε εμένα. Άρχισε να μου φωνάζει εμένα, ότι λέω ψέματα και ότι δεν είμαι καλά και μου έκλεισε το τηλέφωνο».

 

Δεν υπήρχε παιδαγωγός για τα βρέφη το βράδυ

Η εθελόντρια παιδαγωγός τόνιζε στην επιστολή της: «17:00 μ.μ – 22:00 μ.μ. αναλαμβάνει τα βρέφη μία γυναίκα αλβανικής καταγωγής, η οποία δεν γνωρίζει ούτε την ελληνική γλώσσα. Η συγκεκριμένη γυναίκα φεύγει στις 22:00 μ.μ., πολλές φορές χωρίς να έχουν κοιμηθεί τα μωρά και από εκεί και πέρα μέχρι το άλλο πρωί που φτάνω εγώ, κανένας δεν είναι υπεύθυνος για τα βρέφη. Η διεύθυνση ποτέ δεν προσλαμβάνει ένα άτομο για τη νύχτα αλλά βάζει τα 15χρονα κορίτσια του ιδρύματος να εκτελούν νυχτερινά χρέη παιδαγωγού».

 

Δεν είχαν άδεια για βρέφη

Σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων έλαβε επιστολή από εθελόντρια -παιδαγωγό. Αστυνομικοί πήγαν στην δομή έλαβαν καταθέσεις χωρίς να επιβεβαιώνονται τα όσα αναφέρονταν στην επιστολή. Ενημερώθηκε η εισαγγελία όπου και διαβιβάστηκε το υλικό που είχε συγκεντρωθεί».

Στην ίδια επιστολή γινόταν αναφορά και σε ληγμένα τρόφιμα με σκουλήκια, από δωρεές, τα οποία μαζεύονταν σε αποθήκες και στη συνέχεια δωρίζονταν σε γιορτές στους εργαζόμενους, ενώ χρησιμοποιούνταν και στην κουζίνα του ιδρύματος.

 

Χωρίς άδεια η δομή της Κόνιτσας

Ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρει πως αμέσως μετά την καταγγελία της ξεκίνησε έρευνα και στα μέσα Αυγούστου 2015 λήφθηκαν και καταθέσεις από την εισαγγελία.

Η δομή στην Πωγωνιανή εγκαινιάστηκε το 2013 αλλά δεν είχε άδεια να φιλοξενεί παιδιά κάτω των 5 ετών. Το προσωπικό που εργαζόταν δεν ήταν επιστημονικά καταρτισμένο και βασίζονταν και σε εθελοντές.

Ωστόσο, ακόμα και οι εισαγγελείς έστελναν έγγραφα για την φιλοξενία βρεφών και έπαιρναν θετική απάντηση παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε η σχετική αδειοδότηση.

Στην Κόνιτσα η δομή λειτουργούσε παράνομα. Υπεβλήθη αίτημα για την λειτουργία του, όμως δεν δόθηκε ποτέ άδεια. Το 2020 όπως μας ανέφεραν, έγιναν αρχικά κάποιες υποδείξεις για την λειτουργία του, όπως διαπιστώθηκε όμως από τον έλεγχο ναι μεν είχαν συμμορφωθεί σε κάποια πράγματα, όπως στην διαμόρφωση των χώρων, αλλά δεν πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις κι έτσι δεν δόθηκε η σχετική άδεια.

Facebook Comments