«Κοκκινίζει» η χώρα: Εκτόξευση κρουσμάτων και διασωληνωμένων – Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους

38 mins read

Νέος συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού καθώς τα στοιχεία δείχνουν νέα αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας. Καθώς ο χειμώνας… μπαίνει για τα καλά, το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει αυξητικές τάσεις με τα κρούσματα εκτοξεύονται, όπως και οι διασωληνώσεις.

Σήμερα (20.10.2021) συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και στην ατζέντα βρίσκονται νέες προτάσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και απλοποίηση των μέτρων που ισχύουν σε μεικτούς και αμιγείς χώρους, ώστε να είναι καλύτερα “αναγνώσιμα” από τους πολίτες.

Αν και ο υπουργός Υγείας , Θάνος Πλεύρης, έχει επισημάνει ότι το μοντέλο που ανακοινώθηκε 6 Οκτωβρίου δεν θα αλλάξει, οι ειδικοί φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο τωνμωβ περιοχών με την χρήση μάσκας παντού και από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αλλά και τη διπλή μάσκα στα ΜΜΜ. 

Στη σκιά των 3.739 χθεσινών κρουσμάτων (αποτελούν τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που έχει καταγράψει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ, από τις 30 Αυγούστου) οι ειδικοί της Υποεπιτροπής Επιδημιολόγων “έβαψαν” κόκκινες άλλες δύο Περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) της χώρας κατά τη συνεδρίαση τους. Πρόκειται για τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά, όπου η αύξηση του ιικού φορτίου οδήγησε τους επιστήμονες στην εισήγηση περί επιδημιολογικής αναβάθμισης στον αντίστοιχο χάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον το κόκκινο χρώμα στις περιφερειακές ενότητες έχει αμιγώς επιδημιολογικό προσδιορισμό και δεν συνδέεται με κανενός είδους περιορισμούς στην κυκλοφορία ή το ωράριο.

Τα Τρίκαλα πριν μπουν δυναμικά στην επιδημιολογική έκθεση με τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, είχαν δυστυχώς βρεθεί στο προσκήνιο λόγω του θανάτου δυο νέων ανθρώπων, ενός 29χρονου και μιας 34χρονης οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι έναντι του κορωνοιού. Στα Γρεβενά το ποσοστό των εμβολιασμένων αγγίζει το 52% και στα Τρίκαλα το 58%, ωστόσο το χαμηλό ανάχωμα του εμβολιασμού δεν μπορεί να συγκρατήσει την ανοδική τάση της λοίμωξης Covid-19.

Ανήσυχοι και προβληματισμένοι παρακολουθούν οι ειδικοί και τις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας – Μαγνησία, Λάρισα και Καρδίτσα βρίσκονται ήδη στο “κόκκινο”. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την επιτήρηση των λυμάτων στον Βόλο η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αγγίζει το 176% και στη Λάρισα το 30%. Από σήμερα όλη η Θεσσαλία θα είναι στο κόκκινο. Η επιδημιολογική έκρηξη στη Θεσσαλία την κατατάσσει τρίτη με βάση την έκθεση του ΕΟΔΥ με 536 κρούσματα και τριψήφια στις ΠΕ Λάρισας (270), Μαγνησίας (141) και Τρικάλων (101).

Επίσης, στο κόκκινο παραμένουν η Θεσσαλονίκη, την οποία επισκέπτεται σήμερα ο προέδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, κ. Θεοκλής Ζαούτης, η Χαλκδική, η Πιερία, η Πέλλα, η Ημαθία, η Καστοριά, η Δράμα, η Καβάλα, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Ξάνθη και ο Έβρος. Τέσσερις ΠΕ συγκεντρώνουν 993 κρούσματα, το ένα τρίτο σχεδόν των νέων κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν χθες, και πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη (574), την Ημαθία (172), την Πέλλα (119) και την Πιερία (128).

Συναγερμός για τους ανεμβολίαστους

Στο μεταξύ, οι κλινικές και οι εντατικές συνεχίζουν να γεμίζουν με ανεμβολίαστους ασθενείς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ενδεικτικό, είναι το γεγονός ότι στην Ανατολική Μακεδονία από τους 58 διασωληνωμένους, οι 48 είναι ανεμβολίαστοι, ενώ σε κεντρική και Δυτική Μακεδονία ανεμβολίαστοι είναι 64 από τους 67 διασωληνωμένους. Πλέον στη Θεσσαλονίκη μόλις 6 κρεβάτια εντατικής θεραπείας μένουν κενά.

Αυστηροί έλεγχοι για τα Rapid test στον ιδιωτικό τομέα

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει η κυβέρνηση, δίνοντας στη δημοσιότητα το πλαίσιο που θα ισχύει με τα υποχρεωτικά rapid tests που θα διενεργούνται κάθε εβδομάδα.

Όπως προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα οι έλεγχοι θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ θα επιβάλλονται αυτόματα πρόστιμα στους παραβάτες, χωρίς να γίνεται έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που δεν διενεργούν rapid test με δικά τους έξοδα θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 300 έως 600 ευρώ.

Υπόχρεοι για rapid test με δικά τους έξοδα είναι στον ιδιωτικό τομέα είναι:

  • Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που δεν είναι εμβολιασμένοι (14 ημέρες μετά την τελευταία ή τη μοναδική δόση) ή δεν έχουν νοσήσει (εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει εντός 6μήνου) που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.
  • Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.
  • Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κλπ.

Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης).

Όλοι υποχρεούνται σε 1 Rapid Test ανά εβδομάδα με δικά τους έξοδα (10 €) τα οποία υποχρεούνται να κάνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία ή ιδιώτες γιατρούς.

Ειδικές κατηγορίες υποχρεούνται σε 2 Rapid Test ανά εβδομάδα (20 €):

Εστίαση.
Τουριστικές επιχειρήσεις.
Μεταφορές προσώπων.
Τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές.
Εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης (σχολεία, φροντιστήρια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, κέντρα ξένων γλωσσών, καλλιτεχνική εκπαίδευση κ.ά.).
Υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.

Δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές μπορούν να κάνουν μόνο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα ιατρικούς λόγους για να μην εμβολιαστούν.

Facebook Comments