Κόλαση στον Έβρο: Ο στρατός απέτρεψε την εισβολή 10.000 ατόμων – Πετούσαν πυρακτωμένα σίδερα προς τους Έλληνες

31 mins read

Συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας οι οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων.

Από τις έξι το πρωί χθες, μέχρι τις έξι το πρωί σήμερα αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια (σε όλο τον Έβρο) σε 9972 άτομα.

Έγιναν 73 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτοί που εισήλθαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ, καθώς έρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία.

Ο στρατός καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες.

Γύρω στις 2.00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση). Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως.

Από τις 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα. Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο Ελληνικό έδαφος.

Χθες, κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες οργανωμένες ομάδες μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν.

 

 

Στον ‘Εβρο έχουν μεταβεί ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Αλκ. Στεφανής.

Στεφανής: 9.600 προσπάθειες παραβίασης

«Χθες είχαμε 9,600 προσπάθειες παραβίασης των συνόρων μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια δύσκολη στιγμή, όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να βάλουμε πλάτη για να αντιμετωπιστεί», τόνισε ο Αλκιβιάδης Στεφανής στον ΣΚΑΪ, λίγο πριν αναχωρήσει για τον Εβρο.

O υφυπουργός Άμυνας τόνισε μεταξύ άλλων:

“Είναι αδύνατο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να έρχονται από το Ιντλιμπ. Είναι ξεκάθαρο και σαφές για εμάς το μήνυμα του Πρωθυπουργού «Ασφάλεια των συνόρων”.

 

 

 

Ενισχύονται  οι ελληνικές δυνάμεις 

Με την κατάσταση στον Έβρο να παραμένει έκρυθμη, και τον αριθμό των μεταναστών που καταφθάνουν με στόχο μια επιχείρηση εισβολής, ολοένα να μεγαλώνει,  τόσο ενισχύονται και οι ελληνικές δυνάμεις.

Οχήματα του στρατού και της αστυνομίας κατευθύνονται συνεχώς στο σημείο.

Συγκεκριμένα, κατευθύνονται στον Έβρο 1.000 στρατιώτες, ενώ με C-130 μεταφέρονται από την Αθήνα και 4 διμοιρίες των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το hellasjournal.com, στον Έβρο μεταβαίνει κλιμάκιο της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, γνωστή ως ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, οι Ειδικές αμφίβιες δυνάμεις των νησιών βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού ήδη έχει πάρει θέση στη νησιωτική Ελλάδα ώστε να βοηθήσει  στην ενίσχυση φρούρησης των θαλασσίων συνόρων.

ΔΟΜ: Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας

Περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας μετά την απειλή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αφήσει να περάσουν πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων», κατά υπολογισμούς του ΔΟΜ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά».

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας (…) έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα.

220 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν  στη βόρεια και στην ανατολική Λέσβο

Συνολικά 220 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει μέχρι στιγμής σε παραλίες της βόρειας και της ανατολικής Λέσβου.

Με τέσσερις βάρκες έφθασαν στις περιοχές Σκάλες Συκαμνιάς και νότια του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα