ΑρχικήΕπικαιρότηταΔασκαλάκης στο «Εδώ*»: «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

Δασκαλάκης στο «Εδώ*»: «Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

Καλεσμένος στον κανάλι ONE και την εκπομπή «ΕΔΩ» με τον δημοσιογράφο, Σταμάτη Ζαχαρό, ήταν ο καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας, για την ανάληψη του πρότζεκτ, να «τρέξει» τη Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη που συγκροτείται στην Ελλάδα με απόφαση Μητσοτάκη, τόνισε πως «Η επιτροπή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, θα συμβουλεύσει την πολιτεία, για τομείς τους οποίους η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας στην Ελλάδα και επίσης τι στοιχήματα πρέπει να λάβει η χώρα τόσο στην έρευνα και στην καινοτομία, όσο και στην εφαρμογή υπαρχόντων τεχνολογιών, για να έχουμε θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς».

Εν συνεχεία έκανε λόγο για την ραγδαία πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και έφερε ως παράδειγμα τις πλατφόρμες του ίντερνετ «Η αλγοριθμική υποδομή που χρησιμοποιείται σ΄ αυτές τις πλατφόρμες, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη, τη στατιστική, για να βελτιώσει την εμπειρία μας. Είμαστε όλοι χρήστες αυτής της τεχνολογίας και η τεχνολογία αυτή έχει πολλές δυνατότητες».

Ο κύριος Δασκαλάκης, μιλώντας για την επιτροπή, τόνισε πως έχει συμβουλευτικό και όχι εκτελεστικό ρόλο «Θα διατυπώσει συμβουλές για το που υπάρχουν ευκαιρίες χρήσης της τεχνολογίας αυτής αλλά και προβληματισμούς και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από την κακή χρήση της τεχνικής νοημοσύνης». 

Ο Σταμάτης Ζαχαρός τον ρώτησε πως, μιας και την τελευταία φορά που κάποιος σοβαρός επιστήμονας επιχείρησε να ασχοληθεί με τις δομές του δημοσίου, ήταν ο Σταμάτης Κριμιτζής, τον είχε φωνάξει για την διαστημική υπηρεσία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε την κατάληξη να τον κατηγορούν για άσχετο και επειδή αυτό είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα «Δε φοβάστε μήπως κάποια στιγμή απευθυνθείτε κάποια στιγμή σε κάποιον υπουργό και σας πει, τι είναι αυτά που λέτε, εγώ ξέρω καλύτερα»; Ο διακεκριμένος επιστήμονας απάντησε «Δεν ξέρω τι συνέβη με τον Σταμάτη Κριμιτζή. Ο δικός μου ο ρόλος είναι να κάνω το καλύτερο που μπορώ, να διευθύνω την επιτροπή αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να συνεργαστώ όχι μόνο με τα μέλη της επιτροπής αλλά και άλλους ανθρώπους και φορείς που θα είναι χρήσιμοι σ αυτό το έργο και να διατυπώσω αυτό που εγώ θεωρώ πως είναι οι καλύτερες προτάσεις, τα καλύτερα στοιχήματα που μπορεί να βάλει το ελληνικό κράτος. Από εκεί και πέρα, ανέλαβα το ρόλο αυτό έχοντας την εμπιστοσύνη ότι θα υπάρξει θετικό πρόσημο στην προσπάθεια αυτή».

Με αφορμή την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα ελληνικά ΑΕΙ, πριν από λίγα χρόνια και στην οποία οι περισσότεροι οι οποίοι ήταν υπέρμαχοι αυτής της κατάστασης χαρακτηρίστηκαν τεχνοφασίστες, ο δημοσιογράφος, ρώτησε τον καθηγητή «Κινδυνεύετε;», με τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη να απαντάει «Κοιτάξτε, ο τρόπος να μην κινδυνεύσεις είναι να μείνεις στην άκρη και να μην κάνεις τίποτα. Σε όλη μου την ζωή προτίμησα να κάνω κάτι και ας με κρίνει κάποιος. Η επιτροπή όπως θα έχετε δει έχει μεγάλη αντιπροσώπευση από τις ανθρωπιστικές επιστήμες και αυτός είναι ένας σημαντικός γνώμονας που θα καθοδηγήσει το έργο μας. Δεν ερχόμαστε ούτε ως τεκνοχειριστές, ούτε ως τεχνοκράτες. Ερχόμαστε ως επιστήμονες που θα διατυπώσουμε τρόπους για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα μας ως οικονομία, να βελτιώσουμε την υγειονομική μας περίθαλψη, να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας. Θα διατυπώσουμε προτάσεις που θεωρούμε ότι μπορούν να βοηθήσουν, σεβόμενοι τα δεδομένα, σκεπτόμενοι για την ηθική της εφαρμογής της τεχνολογίας. Να πω κάτι σημαντικό. Στο μυαλό πολλών η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα μαγικό ραβδί που τα λύνει όλα αυτόματα. Δεν συμβαίνει αυτό. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι απλά ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει, αλλά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε είναι πολύπλευρα και πολυσύνθετα και η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει ένα κομμάτι αυτών με τη συνεργασία πολλών άλλων πτυχών που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας».

Τέλος , ο Σταμάτης Ζαχαρός, επέμεινε στο ερώτημα «Τι θα προτείνετε; Έχετε κάτι στο μυαλό σας κάτι εύκολα εξηγήσιμο για το μέχρι που θα φτάσει η συμβουλευτική σας;», με τον καθηγητή του ΜΙΤ να απαντάει «Κοιτάξτε υπάρχει μια τεράστια γκάμα, κυρίως από την παιδεία και την έρευνα, θέλουμε η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος ή τουλάχιστον συμμέτοχος σε παγκόσμιο επίπεδο της έρευνας που γίνεται σ’ αυτό το τομέα και επηρεάζει τις οικονομίες όλου του κόσμου. Δεν θέλουμε να μείνουμε εκτός του τρένου αυτού του τεχνολογικού του οποίου έχει ήδη φύγει από το σταθμό. Πχ στην παιδεία να αλλάξει τον τρόπο της διδασκαλίας, να αυξήσει τον αλφαβητισμό του κόσμου ως προς το πως λειτουργεί η τεχνολογία με την οποία αλληλοεπιδρούμε θέλοντας και μη καθημερινά στη ζωή μας. Δεν πρέπει να είμαστε αναλφάβητοι ως προς αυτό. Να μπορούμε να κατανοούμε τις εξελίξεις  που γίνονται σε όλο τον κόσμο και να τις χρησιμοποιούμε και στη ζωή και στο επάγγελμά μας. Στο πως βελτιώνεται ο τρόπος διδασκαλίας. Στην ψηφιοποίηση του κράτους. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία χρόνια σ’ αυτόν τον τομέα. Θα προτείνουμε τρόπους για να βελτιωθεί περεταίρω».