ΑρχικήΚόσμοςΗ απάντηση της EBU στην επιστολή του Μαργαρίτη Σχοινά για την απαγόρευση...

Η απάντηση της EBU στην επιστολή του Μαργαρίτη Σχοινά για την απαγόρευση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Eurovision

Σάλο έχει προκαλέσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ζήτημα που ανέκυψε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την απαγόρευση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Eurovision.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  προειδοποίησε ότι η απαγόρευση της σημαίας είναι ένα «δώρο στους εχθρούς της Ευρώπης», ζητώντας εξηγήσεις από τους ιθύνοντες της EBU με επιστολή του στον Martin Österdahl, Εκτελεστικό Επόπτη της Eurovision.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι η EBU, μέσω του Γενικού Διευθυντή της, απάντησε για το φλέγον αυτό ζήτημα, τονίζοντας ότι θα επανεξετάσει την πολιτική της για τους επόμενους διαγωνισμούς.

Ο Noel Curran, Γενικός Διευθυντής της EBU, απέστειλε την παρακάτω απαντητική επιστολή προς τον Μαργαρίτη Σχοινά:

Αξιότιμε Αντιπρόεδρε,

Σας ευχαριστώ πολύ για την επιστολή σας και τους προβληματισμούς που αναδείξατε.

Όπως σωστά σημειώνετε, ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision μοιράζεται τις ίδιες αξίες της παγκοσμιότητας, της διαφορετικότητας, της ισότητας και του μη αποκλεισμού όπως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η EBU έχει μια περήφανη παράδοση να γιορτάζει τη διαφορετικότητα μέσα από τη μουσική, και να φέρνει κοντά τους Ευρωπαίους πολίτες “ενωμένους από τη μουσική”. Ο στόχος μας είναι να μεταφέρουμε τις ιδέες μας και τις αξίες μας στην πραγματικότητα, όσο προσπαθούμε να τονίσουμε και να βελτιώσουμε όλες τις πτυχές του Διαγωνισμού, μαζί με τον εκάστοτε ραδιοτηλεοπτικό φορέα που διοργανώνει. Είμαστε περήφανοι κάθε χρόνο να διοργανώνουμε ένα σόου που λαμβάνει υπόψη τα πάντα, και είναι το μεγαλύτερο σε τηλεθέαση μη αθλητικό σόου στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση και τα τεχνικά ζητήματα ενός σόου τέτοιου βεληνεκούς και τέτοιας πολυπλοκότητας παρουσιάζουν ορισμένες προκλήσεις. Για αυτό το λόγο, λαμβάνουμε απόλυτα υπόψη τις ανησυχίες σας, που αφορούν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι ποτέ δεν υπήρχε απόλυτος αποκλεισμός της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και ότι σε προηγούμενους διαγωνισμούς πάντα ήταν ορατή στο κοινό. Ωστόσο, η γενική μας προσέγγιση στο ζήτημα των σημαιών στο χώρο κάθε χρόνο πάντα βασιζόταν σε μία λίστα που συμπεριλάμβανε τις χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, και τη σημαία με το ουράνιο τόσο (σ.σ. σημαία υπερηφάνειας). Το 2024, λόγω του ευαίσθητου παγκόσμιου πολιτικού σκηνικού και λόγω σοβαρών ζητημάτων ασφαλείας στην αρένα, η λίστα των επιτρεπόμενων σημαιών των χωρών που συμμετείχαν, μαζί με άλλες πολιτικές ασφάλειας, εφαρμόστηκαν πιο αυστηρά από ποτέ στην είσοδο του σταδίου.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μας να αποδυναμώσουμε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα τόσο σημαντικό σύμβολο Ευρωπαϊκής ενότητας και αλληλεγγύης, και θα επανεξετάσουμε σίγουρα την πολιτική μας όσον αφορά τις σημαίες του χρόνου.

Με εκτίμηση,
Noel Curran

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μέσα από ανάρτησή του στο Χ, δήλωσε ικανοποιημένος από την απάντηση της EBU σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για την απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. 

 

«Εκτιμώ τη θετική απάντηση της EBU, σχετικά με τις ανησυχίες μου για την απαγόρευση της σημαίας της ΕΕ στην Eurovision 2024.

United by Music (αυτό ήταν το σλόγκαν του διαγωνισμού)

United by our Flag 🇪🇺», έγραψε.

Μένει να δούμε εάν η EBU σε συνεργασία με τον ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα θα αλλάξουν την πολιτική για τις σημαίες στον διαγωνισμό του 2025.

Πηγή: OGAE Greece