ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Ανοιχτή από σήμερα η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια - Πώς...

Κορωνοϊός: Ανοιχτή από σήμερα η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια – Πώς και σε ποιους θα χορηγούνται

Ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών για την Covid-19 και η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα 14 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για τα χάπια της εταιρίας Merck (MSD στην Ελλάδα). Η έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται εντός του Ιανουαρίου, ωστόσο, ώσπου να υπάρξει η έγκριση από τον ΕΜΑ, οι ασθενείς θα τα λαμβάνουν έχοντας προηγουμένως υπογράψει για τη συναίνεσή τους. Θα λαμβάνονται από τους ασθενείς στα σπίτια τους, χωρίς υπάρχει ανάγκη νοσηλείας τους.

Τα χάπια θα δίνονται με τα ίδια κριτήρια με τα μονοκλωνικά και στις ίδιες ομάδες ασθενών, όπως ανέφερε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Ωστόσο, εξαιρούνται οι γυναίκες που είναι σε κύηση.

Όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα, «φαίνεται ότι δουλεύουν, ότι είναι αποτελεσματικά, αλλά θέλουμε να το δούμε. Άρα οι γιατροί θα τα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών που είχαν μέχρι τώρα».

Η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει κλείσει και οι 2.000 δόσεις έχουν δοθεί σε ασθενείς.

Επίσης, η ίδια η Επιτροπή θα δίνει έγκριση και τα φάρμακα θα μπορούν να δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για τους νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ανθρώπους που είναι εξωτερικοί ασθενείς.

Τα αντιικά χάπια προορίζονται για ασθενείς σε ήπια νόσο, σε ανθρώπους που πρέπει να είναι σε νοσηλεία. Κάποιος που είναι διασωληνωμένος δεν θα τα πάρει. Είναι για τις ίδιες κατηγορίες ασθενών, απλώς η πρόσβαση θα γίνεται και από τα νοσοκομεία, και από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Ο γιατρός θα πρέπει να τα συνταγογραφεί και η έγκριση θα δίνεται από την επιτροπή που έλεγχε και τις αιτήσεις χορήγησης των μονοκλωνικών. Τα αντιικά χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς. 

Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα καταχωρούν την 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα την πορεία της νόσου.

Είναι πολύ σημαντικό ότι με τα χάπια, δεν θα έχουμε απώλεια χρόνου. Γιατί με τα μονοκλωνικά έπρεπε να γίνει έγχυση σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον. Γίνεται στην αρχή της νόσου (η χορήγηση), μέσα στις πρώτες πέντε μέρες στο σπίτι” επεσήμανε ο καθηγητής, Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης.

Τα κριτήρια χορήγησης

Τα κριτήρια χορήγησης θα παραμείνουν τα ίδια με εκείνα που ισχύουν για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Η μολνουπιραβίρη θα μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς που θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πιο συγκεκριμένα, θα εγκρίνεται η χορήγησή τους σε ανθρώπους που:

-είναι μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
-υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,
-πάσχουν από κυστική ίνωση,
-είναι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),
-είναι γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου,
-που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη,
-πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,
-πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,
-εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση.