ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Έντονη ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων σε γηροκομεία και νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων σε γηροκομεία και νοσοκομεία

Σοβαροί είναι οι προβληματισμοί τόσο της κυβέρνησης όσο και των επιστημόνων, εξαιτίας των επιδημιολογικών εξελίξεων των τελευταίων ημερών, καθώς τα ημερήσια κρούσματα του νέου ιού που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ ανέρχονται σταθερά σε περισσότερα από 200, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται συνεχώς και πιο ενισχυμένα μέτρα.

Όμως, εκτός από όλα τα παραπάνω, εκείνο που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία είναι πως από τις αρχές Αυγούστου, δηλαδή μέσα σε περίπου 20 ημέρες, έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό 70 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία. 

Το ίδιο ανήσυχη είναι η κυβέρνηση και για τους οίκους ευγηρίας, αφού διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό 15 ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που διέμεναν στο Ίδρυμα «Εστία Παπαγεωργίου» ενώ από τους εργαζόμενους επτά άτομα βρέθηκαν επίσης θετικά στον ιό. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ 12 από τους ηλικιωμένους νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Είχαν προηγηθεί τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης, όπου έχασαν τη ζωή τους έξι ηλικιωμένοι από κορωνοϊό.

Θετικοί 9 εργαζόμενοι στο «Παπαγεωργίου»

Στο ένα από τα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη, το «Παπαγεωργίου», βρέθηκαν θετικοί στον ιό εννέα εργαζόμενοι αμέσως μόλις επέστρεψαν από την άδειά τους, με αποτέλεσμα να μπουν άμεσα σε καραντίνα τόσο οι ίδιοι όσο και ακόμη τρεις συνάδελφοί τους που ήταν σε στενή επαφή μαζί τους.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Παναγιώτης Τουχτίδης, δήλωσε: «Οι εννέα συνάδελφοι εντοπίστηκαν θετικοί, μόλις επέστρεψαν στην εργασία τους από την καλοκαιρινή τους άδεια και αμέσως εφαρμόστηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η οδηγία είναι, όσοι επιστρέφουν, να φορούν παντού μάσκα, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ. Όλοι είναι επαγγελματίες και γνωρίζουν, πως θα προστατευθούν και θα προστατεύσουν τους άλλους. Ωστόσο, επικρατεί ανησυχία σχετικά με τις μαζικές επιστροφές από τις άδειες. Πιστεύουμε και φοβόμαστε ότι τα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων θα αυξηθούν σημαντικά και αυτό θα φανεί την ερχόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε: «Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Θα αρχίσουν να περιορίζονται οι δραστηριότητές του, όχι, βέβαια, τα επείγοντα περιστατικά. Όλα αυτά δείχνουν ότι η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι πολύ μεγάλη. Οι εργαζόμενοι δε νόσησαν, όταν πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία κατά τον πρώτο κύμα του κορωνοϊού, αλλά στις διακοπές τους».

ΑΧΕΠΑ: 14 υγειονομικοί θετικοί στον ιό

Κλειστή μέχρι και τουλάχιστον την Παρασκευή 21 Αυγούστου θα παραμείνει η Α’ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 14 υγειονομικοί. Οι τέσσερις γιατροί και 10 νοσηλευτές, οι περισσότεροι ασυμπτωματικοί και οι υπόλοιποι με ήπια συμπτώματα, παραμένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό ενώ όλοι τους εργάζονται στην Α’ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, η οποία δέχεται και περιθάλπει ασθενείς με κορωνοϊό.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, διότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αποτελεί ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη για τον κορωνοϊό και δέχεται ασθενείς με πολύ βαριά συμπτώματα από τις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύτηκε και το πρώτο κρούσμα COVID-19 στη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο. Μέχρι να δέχεται και πάλι ασθενείς με κορωνοϊό η Α’ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, όσοι νοσήσουν και χρειαστούν περίθαλψη, θα μεταφέρονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο νοσοκομείο της Κατερίνης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στην Α’ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ η διασπορά του κορονοϊού έγινε από άτομο που εργάζεται σε αυτήν, αφού κανένας από τους εργαζόμενους στην κλινική δεν πήρε άδεια. Ανάμεσα στους ασθενείς βρίσκονται και δύο από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους του νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον οργανωτικό γραμματέα της της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Πέτρο Κετικίδη, από την ιχνηλάτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη προέκυψαν άλλα δύο κρούσματα, ενώ 35 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα.