ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι - Τι θα γίνει με τα σούπερ...

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι – Τι θα γίνει με τα σούπερ μάρκετ – Σφίγγει ο κλοιός

Τα απανωτά αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και η ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας «φουντώνουν» τα σενάρια για αυστηρότερα νέα μέτρα, ειδικά για τους ανεμβολίαστους.

Η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα στην εφαρμογή των μέτρων που μπήκαν σε εφαρμογή το Σάββατο αλλά και στην περαιτέρω θωράκιση του συστήματος υγείας. Ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις σε περίπτωση που τα κρούσματα ξεπεράσουν το  όριο των 10.000.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν νέα μέτρα για ανεμβολίαστους.

Ο αποκλεισμός από την εστίαση και τη διασκέδαση (σε ανοιχτούς χώρους) και καθημερινά τεστ για τις δραστηριότητες τους, είναι μεταξύ των μέτρων που έχουν τεθεί προς εξέταση στην κυβέρνηση αν η πανδημία συνεχίσει την φρενήρη της πορεία.

Βέβαιος θεωρείται ο περιορισμός του αριθμού πελατών στα σούπερ μάρκετ ανά τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, με μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους, όπως επίσης και η επαναφορά της μάσκας παντού.

Ένα, ακόμη θέμα που είναι στο τραπέζι είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι. Με το σημερινό πλαίσιο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο μοριακά ή rapid test την εβδομάδα με δικά τους έξοδα (δηλαδή τουλάχιστον 80 ευρώ το μήνα). Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να πάμε σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό εβδομαδιαίων τεστ το προσεχές διάστημα.

Εάν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως αν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξεπεράσει τα όρια του, τότε οι εισηγήσεις που δέχεται η κυβέρνηση είναι να υπάρξουν ακόμη πιο δραστικοί περιορισμοί στις δραστηριότητες των ανεμβολίαστων, όπως για παράδειγμα η επίδειξη αρνητικού rapid test για είσοδο σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Οι ειδικοί έχουν εισηγηθεί ακόμη και μέτρα που αναγκαστικά «ακουμπούν» και τους εμβολιασμένους, όπως ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας σε μπαρ – εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης ως τις 24:00 ή τη 01:00 το πρωί, απαγόρευση ξανά των ορθίων στους χώρους αυτούς και λειτουργία μόνο με καθήμενους σε τραπέζια, απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες αλλά και επαναφορά της τηλεργασίας σε κάποιους τομείς.

Η κυβέρνηση ακούει με προσοχή τις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο σε αυτή τη φάση προκρίνει την πολιτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, με το βλέμμα στραμμένο και στην οικονομία.

Οι αποφάσεις για νέα μέτρα αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, κι αφού πρώτα υπάρξει μια σαφής εικόνα των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το προηγούμενο Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Στη μάχη οι ιδιωτικές κλινικές

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού  ρίχνονται άμεσα οι ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θα παραχωρούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το βράδυ της Τετάρτης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid αλλά και λοιπά περιστατικά.

Έχουν διατεθεί εκατοντάδες κλίνες στη Βόρεια Ελλάδα

Συγκεκριμένα, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στη Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω από 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά.

Στη Θεσσαλία έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

Συν τοις άλλοις, θυμίζουμε ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο επιστράτευσης γιατρών, αναλόγως και το πώς θα εξελιχθεί το εθελοντικό ενδιαφέρον.

Επιστρατεύονται ιδιώτες γιατροί

Πρόσω ολοταχώς σε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών στις επιβαρυμένες περιοχές προχωρά η κυβέρνηση.

Ήδη χθες, στην τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους ιατρικούς συλλόγους Μακεδονίας και Θράκης, απευθύνθηκε επίσημα πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ, ενώ έλαβαν ήδη σχετικά sms και e-mail.

Σε μία εβδομάδα το αργότερο, αν δεν πουν οικειοθελώς το «ναι» 100 γιατροί που απαιτείται να στελεχώσουν άμεσα τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας και της Θεσσαλίας, τότε στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αποστέλλονται τα φύλλα πορείας. Οι ανάγκες αφορούν πρωτίστως σε πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους και γενικούς παθολόγους.