Κορωνοϊός: Πότε θα παρθούν οι αποφάσεις για νέα μέτρα – Ξεκινά τη Δευτέρα η επίταξη γιατρών

32 mins read

«Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή την στιγμή. Οι ασθενείς χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και το οξυγόνο στο νοσοκομεία τελειώνει σε μια μέρα, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες τελείωνε σε μια εβδομάδα».

Με αυτές τις δύο προτάσεις η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και γιατρός, Μίνα Γκάγκα, έδωσε το στίγμα της δραματικής εικόνας που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία, καθώς αυξάνονται οι ασθενείς με κορωνοϊό και στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με αυτά τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους με περίπου ένα στα τέσσερα κρούσματα να βρίσκεται στην Αττική, πάνω από 7.500 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην Π.Ε. Λάρισας. Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων παρατηρείται αύξηση των νέων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων που αναμένεται να επιβαρύνουν το ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες, όπως σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σχετικά με τους δείκτες που αφορούν στην κατάσταση στα νοσοκομεία, τόνισε ότι σήμερα 3.633 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στο ΕΣΥ και είναι αναμενόμενο η αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων. Τέλος, επισήμανε ότι η πληρότητα κλινών ΜΕΘ Covid στην επικράτεια έχει φθάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.

«Γενικά το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid και λειτουργούν και όλα τα υπόλοιπα τμήματα. Τα τμήματα Covid που λειτουργούν μεταφράζονται σε διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς που βρίσκονται μέσα σε αυτά» τόνισε κατά στην τελευταία της ενημέρωση για την επιδημία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.

Στο μεταξύ τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο MEGA, υπογράμμισε ότι στα τέλη Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε έως και 11.000 κρούσματα καθημερινά ενώ ακόμη πιο δυσοίωνο είναι το σενάριο για τον Φεβρουάριο, όπου μπορεί να δούμε ακόμη και 15.000 με 20.000 κρούσματα.

Την εκτίμηση ότι οι περισσότερες χώρες θα υιοθετήσουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 τόσο ως προστασία από τη φυσική λοίμωξη όσο και από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο, εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 34ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας. Σημείωσε δε πως παρότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η ανοσία από το εμβόλιο, οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση ή και τον θάνατο.

Πότε έρχονται νέα μέτρα

Το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση 50% των κρουσμάτων (47.000 ενεργά κρούσματα πανελλαδικά), με 3.663 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται με covid-19, και, κυρίως, με 600 διασωληνωμένους, φέρνει όλο και πιο κοντά τη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ως την ερχόμενη Τετάρτη κυβέρνηση και επιστήμονες θα έχουν κάνει αποτίμηση της απόδοσης των μέτρων που εφαρμόζονται ήδη και θα πάρουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Οι ανεμβολίαστοι θα έρθουν αντιμέτωποι με μία δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση, εφόσον αποφασιστεί, όπως αναμένεται, να κάνουν πυκνά rapid test (τουλάχιστον 3 εβδομαδιαίως) για τις δραστηριότητες τους.

Αν η υγειονομική εικόνα της χώρας “κοκκινίσει” ακόμη περισσότερο, στο τραπέζι είναι να χρειάζονται rapid test ακόμη και για την είσοδο τους στα super market.

Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το σενάριο να τους απαγορευτεί εντελώς η φυσική παρουσία και να χρειαστεί να προμηθεύονται αγαθά μόνο ηλεκτρονικά, όπως και την απαγόρευση της φυσικής παρουσίας στα φαρμακεία, καθώς η παραμονή της εκεί είναι σύντομη, με ελάχιστα άτομα στο εσωτερικό τους και πάντα με μάσκες.

Τη Δευτέρα η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την πίεση στο σύστημα Υγείας σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία κάνει βέβαιο το σενάριο της επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών αφού δεν έχει ανταποκριθεί ικανοποιητικός αριθμός στο κάλεσμα του υπουργείου.

Μέχρι νεωτέρας η κυβέρνηση εστιάζει στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών.

Την Δευτέρα, αν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο Ε.Σ.Υ. από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση προχωρά στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών. Ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, υπολογίζεται ότι απαιτείται η συνδρομή 100 πνευμονολόγων, γενικών παθολόγων κ.α. γιατρών, η ειδικότητα των οποίων άπτεται της πανδημίας.

Αυξήθηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό

Το “θετικό” στοιχείο είναι ότι “ξεκολλούν” οι ρυθμοί εμβολιασμού. Παράλληλα ικανοποιητική κρίνεται η προσέλευση πολιτών για την 3η δόση.

Την 1η Νοεμβρίου κλείστηκαν συνολικά 13.087 νέα ραντεβού πρώτης δόσης, στις 2 Νοεμβρίου 17.592, στις 3 Νοεμβρίου 23.708, στις 4 Νοεμβρίου 27.264, στις 5 Νοεμβρίου 25.344, το Σαββατοκύριακο είχαμε 16.387 στις 6 του μηνός και 10.127 στις 7 του μηνός, στις 8 Νοεμβρίου 39.973, στις 9 Νοεμβρίου 33.272 και στις 10 Νοεμβρίου, έως το μεσημέρι, 18.082. Συνολικά τις τελευταίες ημέρες κλείστηκαν 225.547 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση.

 

 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα