ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Το κλιμακωτό πλαίσιο μέτρων με «οδηγό» τα σχολεία

Κορωνοϊός: Το κλιμακωτό πλαίσιο μέτρων με «οδηγό» τα σχολεία

Μονόδρομο θεώρησαν κυβέρνηση και ειδικοί την παράταση των περιοριστικών μέτρων, καθώς η πίεση στα νοσοκομεία είναι αμείωτη κι ενώ ακόμη δεν έχει φανεί σε τι βαθμό επιβαρύνει το άνοιγμα των σχολείων.

Έτσι, η απόφαση των ειδικών, την οποία έκανε δεκτή η κυβέρνηση, είναι τα μέτρα για τον κορωνοϊό να παραταθούν ως τις 23 Ιανουαρίου.

Ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα θα επαναξιολογηθεί και είναι κυρίαρχη η πεποίθηση στους κόλπους κυβέρνησης και επιστημόνων, ότι θα είναι πιο ασφαλές οι περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν την Πρωτοχρονιά να ισχύσουν ως τα τέλη Ιανουαρίου.

Η επιδείνωση των σκληρών δεικτών πάει πιο πίσω την σταδιακή «απελευθέρωση» των μέτρων στην εστίαση, αν και υπήρχε σαν σενάριο η επαναφορά της μουσικής, με το θέμα να επαναξιολογείται.

Μόνο στην περίπτωση που την ερχόμενη εβδομάδα η επιδημιολογική εικόνα αλλά και η κατάσταση στα νοσοκομεία βελτιωθούν αισθητά, θα τεθεί στο τραπέζι για εξέταση η μερική χαλάρωση στην εστίαση σε σχέση με την μουσική και μόνο. Συζήτηση είναι πιθανό να υπάρξει σε αυτή την περίπτωση και για την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα.

Μέσα στο επόμενο 10ημερο οι επιστήμονες θα αναμένουν να δουν την εξέλιξη της μείωσης των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων που τώρα καταγράφονται, καθώς και η πίεση στο ΕΣΥ είναι πλέον μεγάλη. Εάν συνεχιστεί η υποχώρηση των κρουσμάτων, τότε θα ξέρουν πως το κύμα έχει ήδη φθάσει στο peak του και οδεύει προς υποχώρηση, ειδάλλως θα περιμένουν για μία ή δύο εβδομάδες ακόμη την κορύφωση του επιδημικού κύματος.

«Οδηγός» για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της πανδημίας είναι τα σχολεία. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μία πιο σαφής εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων στα παιδιά μετά από την επιστροφή στα θρανία.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, επισημαίνουν πως το άνοιγμα των σχολείων ήταν για καλό αφού, μέσα σε δύο μέρες – με τα self tests -εντοπίστηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού.

Ποια μέτρα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95 ή FFP2) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη) για την είσοδο σε υπεραγορές, σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και για το προσωπικό των χώρων εστίασης.

-Σύσταση για μάσκες υψηλής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

-Στη διασκέδαση και την εστίαση, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τελειώνει στις 12 τα μεσάνυχτα. Απαγορεύεται η μουσική και η διασκέδαση για ορθίους, ενώ στα τραπέζια θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα.

-Στους αθλητικούς χώρους, στα γήπεδα, επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων μόνο σε ποσοστό 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.