ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Τρίτη δόση πριν το εξάμηνο - Η διάρκεια της ανοσίας και...

Κορωνοϊός: Τρίτη δόση πριν το εξάμηνο – Η διάρκεια της ανοσίας και τα νέα δεδομένα

Αλλαγή στη λειτουργία της πλατφόρμας emvolio.gov.gr προετοιμάζουν οι ειδικοί της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», με στόχο να ενισχυθεί, το τείχος ανοσίας.

Όπως προκύπτει, η επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου πριν το εξάμηνο θεωρείται επιβεβλημένη για να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι, οι ευάλωτες ομάδες και συνολικά ο πληθυσμός.

Γιατί ανοίγει νωρίτερα η πλατφόρμα

Όπως χαρακτηριστικά είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την «Ελευθερία» η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου «σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χυμική ανοσία μειώνεται με την πάροδο των μηνών, κυρίως μετά την πάροδο 6 μηνών. Αυτό συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, και όχι μόνο με αυτό του κορωνοϊού. Η εμφάνιση, δε, μεταλλάξεων επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από το εμβολιαζόμενο άτομο, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στην ενίσχυση αυτής της ανοσίας και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορωνοϊό» εξήγησε η καθηγήτρια.

Βασιλακόπουλος: Τρίτη δόση, τέσσερις μήνες μετά

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Τρίτης τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο χορηγείται η τρίτη δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη.

Όσο προστίθενται καινούργια στοιχεία, αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά που ξέραμε, επισήμανε ο καθηγητής. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους τέσσερις μήνες μειώνεται η αποτελεσματικότητα, κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δεν οδηγούν στον θάνατο, αλλά, ακόμα και με μικρότερο κίνδυνο, εξακολουθούν να είναι μεταδοτικές, σημείωσε ο ίδιος.

«Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης» ανέφερε ο Θ. Βασιλακόπουλος. Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες.