ΑρχικήΕπικαιρότηταΚρόκος: Βαλκανική… μάχη για τον «κόκκινο χρυσό»

Κρόκος: Βαλκανική… μάχη για τον «κόκκινο χρυσό»

Μερίδιο από την πίτα της αγοράς του κρόκου διεκδικούν το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερες βαλκανικές χώρες, εντείνοντας τον ανταγωνισμό, που έτσι κι αλλιώς βιώνουν από το εξωτερικό οι Έλληνες παραγωγοί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, κ. Βασίλη Μητσόπουλο, πέρα από το Ιράν, το οποίο ελέγχει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, το Αφγανιστάν και το Μαρόκο, πλέον στο… κυνήγι του «κόκκινου χρυσού» επιδίδονται και πολλοί Βαλκάνιοι.

«Τόσο η Αλβανία, όσο και η Βουλγαρία, αλλά και η Ρουμανία, έχουν ξεκινήσει σταδιακά την καλλιέργεια του μπαχαρικού», σημειώνει χαρακτηριστικά στο MarketNews.gr και συνεχίζει:

«Στις επίμαχες χώρες η φορολογία είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός, που σημαίνει ότι το ελληνικό προϊόν θα πρέπει να στηριχτεί κυρίως στην ανώτερη ποιότητά του».

Επισημαίνεται πως στις διεθνείς αγορές καταλήγει το 25% της εγχώριας παραγωγής, καλύπτοντας από την Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία) έως και το Βιετνάμ.

Εκτός από τον ανταγωνισμό, πάντως, οι εγχώριοι παραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα… απόνερα της κλιματικής αλλαγής, που επιφέρει πλήγμα στην ετήσια παραγωγή και, άρα, στα έσοδά τους. Πιο αναλυτικά, το 2019 η Ελλάδα παρήγαγε δύο τόνους έναντι τρεις τόνους το 2018 και 3,5 τόνους τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.

«Όσο πάει και μειώνεται το εισόδημα. Πέρυσι, δηλαδή, ένας αγρότης, ο οποίος είχε πέντε – έξι στρέμματα, έβγαλε περίπου 7.000. Είναι σίγουρα ένα καλό, αλλά οπωσδήποτε συμπληρωματικό εισόδημα, αφού δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας», καταλήγει ο κ. Μητσόπουλος.

Ο κρόκος στα 10 πιο ακριβά προιόντα παγκοσμίως

Μία θέση στη λίστα με τα 10 πιο ακριβά προιόντα παγκοσμίως φιγουράρει ο κρόκος.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το TheRichest, το σαφράν (όπως λέγεται) καταλαμβάνει την 6η θέση, με την ιστοσελίδα να σχολιάζει:

«Τα κόκκινα, λεπτά νήματά του, έπειτα από επεξεργασία, αποξηραίνονται και χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη, για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων».

Την πρωτιά καταλαμβάνει η άσπρη τρούφα, το κόστος της οποίας ενδέχεται να «αγγίξει» ακόμη και εξαψήφιο αριθμό, ενώ στη 10η θέση βρίσκεται το χαβιάρι ή αλλιώς «βατόμουρο των ψαριών».

To who is who του Συνεταιρισμού

Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης ιδρύθηκε το 1971 και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του κρόκου Κοζάνης. «Μέχρι το 1966 η διακίνηση και εμπορία του προϊόντος γινόταν μέσα από κυκλώματα χονδρεμπόρων, οι οποίοι έπαιρναν το προϊόν από τους μεμονωμένους παραγωγούς σε χαμηλές τιμές», επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του Συνεταιρισμού και προστίθεται:

«Η έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας, καθώς και η αδυναμία διερεύνησης της διεθνούς αγοράς, οδήγησαν τους παραγωγούς στην ίδρυση του Ελεύθερου Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών, ο οποίος και μετονομάστηκε το 1971 σε Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του, πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν φορέα, που έχει τη συνολική ευθύνη της συγκέντρωσης, επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης του προϊόντος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητά του και να αποφεύγεται η νοθεία, που γινόταν στο παρελθόν, από τους εμπορομεσίτες, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και την αρνητική εικόνα του προϊόντος.

Σε αυτόν συμμετέχουν περίπου 1000 μέλη, ενώ στην καλλιέργεια των περίπου 5.000 στρεμμάτων εργάζονται περίπου 5.000 άτομα.