ΑρχικήΕπικαιρότηταΛέκκας: «Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα σταματούσε ότι έγινε στη Θεσσαλία- Μία...

Λέκκας: «Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα σταματούσε ότι έγινε στη Θεσσαλία- Μία στα χίλια χρόνια συμβαίνει αυτό»

«Έγιναν πάρα πολλά αντιπλημμυρικά έργα και έργα υποδομών μετά τον Ιανό, όμως αυτό που συνέβη συμβαίνει μία φορά στα χίλια χρόνια».

Αυτό τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και συμπλήρωσε ότι κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να σταματήσει αυτή την καταστροφή.

«Πρέπει να δούμε από την αρχή την τρωτότητα των συστημάτων. Πρέπει να δομήσουμε τεκμηριωμένα σενάρια. Δεν πρέπει να δούμε ότι συνέβη μοιρολατρικά. Έχουμε να κάνουμε με μία πλημμύρα χιλιετίας. Δηλαδή η κακοκαιρία αυτή θα έπρεπε να είναι μία στα χίλια χρόνια ίσως και περισσότερο. Παρόλα αυτά και ο Ιανός και ο Daniel ήταν δύο φαινόμενα που εξελίχθηκαν μέσα σε τρία χρόνια. Αυτό βεβαίως σχετίζεται με την κλιματική κρίση και την γρήγορη διαδοχή των γεγονότων , πυρκαγιές- πλημμύρες κλπ. Η περίπτωση της Θεσσαλίας ειδικά, επειδή κατάγομαι από εκεί, είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Τα 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που  πέρασαν μέσα από το Βόλο, κανένα τεχνικό έργο δεν θα μπορούσε να τα σταματήσει».