Λινού: «Τα 550 κρούσματα σε 11.000 τεστ είναι πάνω από το όριο της εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης»

17 mins read

H καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, σημείωσε ότι το εμβόλιο που περιμένουμε για να επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό «καθυστερεί και νομίζω ότι καθυστερεί πολύ, μέχρι και το Μάρτιο 600.000 άνθρωποι θα ανοσοποιηθούν, περίπου 5% του πληθυσμού», ενώ ακόμη και «αν θεωρήσουμε ότι άλλο 5% έχει μολυνθεί χωρίς να δώσει συμπτώματα, είναι πάρα πολύ λίγο». 

H κ. Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι πρέπει «να ξαναδούμε την επικοινωνία, είναι πολύ σημαντικό γιατί δικαίως κάποιοι φοβούνται. Είναι κάτι νέο, που δεν το ξέρουν, υπάρχει παραφιλολογία. Πρέπει να πείσουμε όλους να αναλογιστούν τον κίνδυνο να μην κάνουμε εμβόλιο σε σχέση με τον ελάχιστο κίνδυνο απλών παρενεργειών, το πόσο κερδισμένοι θα είμαστε αν το κάνουμε -όταν το έχουμε, βέβαια».

Αναφερόμενη στην πιθανότητα να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές ή την λειτουργία της αγοράς, «δυστυχώς θα είναι “βλέποντας και κάνοντας”, να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, το να έχουμε “εκπλήξεις” από κάποια περιοχή της χώρας -που είναι πολύ πιθανό», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε πραγματικό αντιπροσωπευτικό δείγμα, δεν ξέρουμε τι γίνεται στα νησιά, δεν ξέρουμε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα, οπότε πρέπει να περιμένουμε», σημείωσε.

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε με σοβαρότερα μέτρα και όχι απαραίτητα αυτά που αφορούν την αγορά και στα οποία έχουμε επικεντρωθεί. Έχουμε ξεχάσει άλλα, όπως καλύτερα μέτρα στη βιομηχανία, αξιοποίηση των γιατρών εργασίας, να είναι ενεργοί και να συστήνουν τα απαραίτητα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους για να μην έχουμε διασπορά, να ξαναδούμε τι γίνεται με τις συγκοινωνίες, να ξαναδούμε τι γίνεται με την καθολική χρήση μάσκας», τόνισε η κ. Λινού.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πέραν της ψυχολογικής, «χρειάζονται και υλική υποστήριξη οι άνθρωποι».

Ακόμη, η καθηγήτρια επιδημιολογίας σημείωσε ότι «Είναι λίγα τα τεστ, αν με 11.000 έχουμε 550 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, είναι 5%, σαφώς πάνω από το όριο του εξαιρετικά επικίνδυνου, που είναι το 4%». 

Σχολιάζοντας μάλιστα το ότι η μείωση του αριθμού κρουσμάτων που ανακοινώνονται έφτασε σε σημείο ώστε να είναι ίδια με τον αριθμό των διασωληνωμένων που δεν μειώθηκε αντίστοιχα, είπε ότι «βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου, τα σοβαρά κρούσματα … εκεί που υπάρχουν τα διάγνωστα κρούσματα, εκεί είναι ο μεγάλος κίνδυνος να έχουμε έξαρση». 

Αναφερόμενη στην υποχρέωση των μεγάλων επιχειρήσεων να πραγματοποιούν τεστ στους εργαζόμενους, όπως και στη δυνατότητα συνταγογράφησης για τους πολίτες, η κ. Λινού μίλησε για «επιπολαιότητα» των επιδημιολόγων και επανέλαβε την ανάγκη ενεργοποίησης των γιατρών εργασίας.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα