ΑρχικήΕπικαιρότηταΜε κωδικό 6 στα ρεβεγιόν- Σαρηγιάννης: «Πρόωρη η άρση lockdown στις 7...

Με κωδικό 6 στα ρεβεγιόν- Σαρηγιάννης: «Πρόωρη η άρση lockdown στις 7 Ιανουαρίου»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι για να πάμε στα τραπέζια, παράνομες και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θα στέλνουμε τον κωδικό μετακίνησης «6».

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, απηύθυνε εκ νέου έκκληση «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως».

Νέα μέτρα και διαρκής συναγερμός

Στο λάκκο των λεόντων έπεσε η όποια πιθανότητα μικρής χαλάρωσης για τις ημέρες των γιορτών, καθώς η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. 

Με πρώτη κίνηση την επέκταση της καραντίνας στις 10 ημέρες για τους επισκέπτες από την Μεγάλη Βρετανία, με νέα μέτρα επανέρχεται -πιθανώς τις επόμενες ώρες- το κυβερνητικό επιτελείο, αυστηροποιώντας στο έπακρο τα πλαίσια ελέγχου, τουλάχιστον μέχρις ότου εκκινήσει η διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών.

Ο νέος πονοκέφαλος, που ακούει στο όνομα μετάλλαξη, έχει προβληματίσει σοβαρά τους επιστήμονες, προκρίνοντας πιο συντηρητικές λύσεις μπροστά στο ενδεχόμενο «παρουσίας» του νέου στελέχους του ιού και στην Ελλάδα. 

Με τις συνθήκες να «αγριεύουν» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της κατάστασης στην Μεγάλη Βρετανία, ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος, εμφανίστηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο συνωστισμού, θέτοντας και «προδιαγραφές» για το ρεβεγιόν. «Όταν θέλουμε να κάνουμε το ρεβεγιόν, αυτή την οικογενειακή συνάντηση που θα κάνουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί. Όταν γυρίζουμε όλη τη βδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής, μην κρύβοντας και τον προβληματισμό του για την επομένη της λήξης των υφιστάμενων μέτρων.

Ανακοινώσεις σήμερα από το υπουργείο Υγείας 

Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη, η καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας θα γίνει ζωντανά από το υπουργείο Υγείας. Κάθε Δευτέρα, η ενημέρωση αφορά τα εμβόλια, τις Τρίτες και τις Πέμπτες η ενημέρωση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΔΥ, κάθε Τετάρτη την ενημέρωση αναλαμβάνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και τις Παρασκευές την ενημέρωση κάνουν οι Γκίκας Μαγιορκίνης και Βάνα Παπαευαγγέλου με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Αυτή την εβδομάδα, όμως, επειδή την Παρασκευή είναι ανήμερα των Χριστουγέννων, η ενημέρωση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα γίνει σήμερα.

Σαρηγιάννης: Πρόωρη η άρση lockdown στις 7 Ιανουαρίου

O καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, θεωρεί ότι η άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου θα είναι πρόωρη. 

Μιλώντας στο Open, είπε χαρακτηριστικά «Δεν μας παίρνει να μας ξεφύγει η πανδημία».

«Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων στις ΜΕΘ και στους θανάτους. Είναι δύσκολη περίοδος λόγω των καιρικών συνθηκών», ανάφερε, ενώ ήταν αρνητικός και στο άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές. «Καταλαβαίνω ότι είναι ο στόχος να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με τις ενδείξεις που έχουμε ανά περιοχή στη χώρα δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Θα βοηθούσε η αύξηση της τηλεργασίας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις επιβαρυμένες περιοχές ο κ. Σαρηγιάννης είπε: «Είναι δύσκολη περίοδος για την Δυτική Αττική και την Κοζάνη, έχουν αρνητική δυναμική. Με ανησυχεί  η Αιτωλοακαρνανία, αλλά δεν χρειάζεται αυστηρότερα μέτρα. Ίσως υπάρχει κάποια εστία, χρειάζεται περισσότερη ανίχνευση. Και στην Ξάνθη υπάρχει πρόβλημα αλλά όχι για εγκλεισμό».

Ακόμη, αναφορικά με την απόφαση του lockdown εξήγησε: «Ξαφνικά εδώ και 10 ημέρες η καμπύλη από πτωτική σταθεροποιήθηκε, που οφείλεται στην αύξηση της δυναμικής σε αυτές τις περιοχές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεφύγει στην Αττική των 4 εκατ. πολιτών. Οι βιομηχανίες της Δυτικής Αττικής χρειάζονται περισσότερα τεστ και συσκευές απολύμανσης αέρα.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ