ΑρχικήΕπικαιρότηταΤαραντίλης: «Στο πρώτο τρίμηνο του '21 θα αυξηθεί σημαντικά η εισροή εμβολιαστικών...

Ταραντίλης: «Στο πρώτο τρίμηνο του '21 θα αυξηθεί σημαντικά η εισροή εμβολιαστικών δόσεων»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε για το σχεδιασμό που υπάρχει για το άνοιγμα των υπόλοιπων εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Όπως εξήγησε η κυβέρνηση ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία, συλλέγει τα δεδομένα, τα δίνει στην επιτροπή η οποία με τη σειρά της κάνει τις εισηγήσεις της για να ληφθούν αποφάσεις.
«Μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο βήμα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, να συλλέξουμε στοιχεία και να δούμε την επίδραση. Επειδή θέλουμε να ανοίγουμε με ασφάλεια, πρώτα θα πρέπει να περάσει μία περίοδος που θα συλλέξουμε τα δεδομένα στις νέες συνθήκες», σημείωσε.
Με τον ίδιο τρόπο, αναφέροντας δηλαδή τη διαδικασία που ακολουθείται, απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις από νομό σε νομό και ανοίγματος των χιονοδρομικών κέντρων.
Ειδικά για την εστίαση και αν θα σταματήσει το απαγορευτικό των μετακινήσεων μετά τις 21.00 εφόσον ανοίξει, είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για αυτό καθώς πρώτα πρέπει να μετρήσουμε και να δούμε τι γίνεται με το άνοιγμα το λιανεμπορίου και πως σχετίζεται με το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.

Για τον εμβολιασμό του πληθυσμού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στον εμβολιασμό του πληθυσμού ανέφερε πως έχουμε εξασφαλίσει 24 εκ δόσεις, δηλαδή ποσότητα για να εμβολιαστούν 15 εκ πολίτες, κάτι που υπερκαλύπτει το σύνολο του πληθυσμού. Σημείωσε ότι η ανακοίνωση της Pfizer για καθυστέρηση της ροής των εμβολίων αφορά όλη την Ευρώπη και δεν έχει να κάνει με μείωση του αριθμού των εμβολίων. «Ο ρυθμός του εμβολιασμού θα καθοριστεί σίγουρα από το πόσο γρήγορη θα είναι η ροή των εμβολίων. Θα διευκολύνει την κατάσταση αν αδειοδοτηθούν τα εμβόλια της astra Zeneca και της jonshon & jonshon. Στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία και όσο πιο γρήγορα και σύμφωνα με το πρόγραμμα έρθουν οι ποσότητες των εμβολίων, τόσο πιο συνεπείς θα είμαστε στο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί», πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι αν έχουμε περισσότερη ροή εμβολίων θα αξιοποιήσουμε και τις Κυριακές για εμβολιασμούς ενώ για τα τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, είπε ότι θα στηθούν τρία στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη και θα μπορούν εκεί να γίνονται 20.000 εμβολιασμοί ημερησίως.
Επιπλέον για την ανταπόκριση των ηλικιωμένων δήλωσε πολύ ευχαριστημένος αναφέροντας ότι ήδη έχουν κλειστεί 140.000 ραντεβού για ηλικίες άνω των 85 ετών ενώ σημείωσε πως αν δεν διαταραχτεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού από την παραγωγική δυνατότητα των εταιρειών, είναι εφικτό να εμβολιαστούν μέχρι τέλος Μαρτίου 2 εκ. πολίτες.
Για την ανταπόκριση στην Ευρώπη της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Ταραντίλης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για διαβατήριο και δεν θα επιβάλλεται. Θα είναι απλά, εξήγησε, κωδικοποίηση για όλη την Ευρώπη, ώστε όταν κάποιος μετακινείται, αντί να του ζητούν να κάνει τεστ, να δείχνει το πιστοποιητικό και άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται από μία χώρα σε μια άλλη.
Σημείωσε ότι τώρα όταν κάποιος έρχεται από μία χώρα σε μία άλλη του ζητάμε να κάνει τεστ, κάτι που ενδεχομένως δεν θα χρειάζεται αν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επισήμανε πως αυτό είναι σημαντικό για την Ελλάδα καθώς είναι τουριστική χώρα και θα μειώσει τη γραφειοκρατία.

Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Σε ότι αφορά την πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι δεν θα πρέπει τέτοιες συναντήσεις να μας εντυπωσιάζουν και να αποτελούν είδηση. Πρόσθεσε πως θα αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές, διευκρίνισε ότι δεν είναι διαπραγματεύσεις και πως είναι άτυπες και μη δεσμευτικές, και αφού εξετάσουμε αν υπάρχει οποιοδήποτε σημείο σύγκλισης να περάσουμε σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μόνο ζήτημα που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. «Τότε μπορούμε να εξετάσουμε και άλλες συναντήσεις στη συνέχεια», συμπλήρωσε ενώ επανέλαβε πως το πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο. Επισήμανε ότι δεν πρέπει να έχουμε ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ και υπογράμμισε πως θα συζητηθεί το μοναδικό θέμα που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Για την επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, απάντησε πως οι διερευνητικές δεν αφορούν θρησκευτικά ζητήματα και πως η κυβέρνηση σέβεται όλες τις θρησκείες.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν θέλουμε επέκταση των κυρώσεων ο κ. Ταραντίλης επανέλαβε πως οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις αλλά άτυπη διαδικασία να εξετάσουμε πιθανά σημεία σύγκλισης στο μοναδικό θέμα που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Το κλίμα είναι καλό. Ελπίζω να συνεχιστεί», συμπλήρωσε.

Για την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι πράξη γενναιότητας και θάρρους η Σοφία Μπεκατώρου να σπάσει τη σιωπή της και πως αποτέλεσε πρότυπο για όλες και όλους.
Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε σε όσα σχετικά έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ανέφερε τη γραμμή 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο για καταγγελίες βίας σε γυναίκες, ότι λειτουργούν 42 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και 20 ξενώνες φιλοξενίας για γυναίκες και παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας, καθώς και στη συνεργασία με την Πολιτική Προστασία για θέματα προστασίας των γυναικών.
«Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Στο άμεσο μέλλον θα γίνουν ανακοινώσεις», πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο των αθλητικών ομοσπονδιών ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα πρόσωπα να κατέχουν διοικητικές θέσεις για πολλά χρόνια. «Το πιστώνεται το υπουργείο και ο υπουργός. Θα ανακοινωθούν διάφορες ενέργειες», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα και σε άλλες αθλητικές ομοσπονδίες απάντησε πως «αν οποιοσδήποτε γνώριζε κάτι, θα το είχε προφανώς ήδη καταγγείλει».
Τέλος ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο ο κ. Ταραντίλης είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι επίσημο ως ανακοίνωση σε αυτό το ζήτημα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ