Lockdown: Αναλυτικά όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στην Αττική

48 mins read

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για lockdown στην Αττική, από το πρωί της Πέμπτης.
Από αύριο στις 6 το πρωί κλείνουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία- στα πρότυπα της Πάτρας, με την απαγόρευση κυκλοφορίας, όμως, από Δευτέρα έως Παρασκευή να παραμένει στις 9 το βράδυ και να μην ξεκινά από τις 6 το απόγευμα, κάτι που θα ισχύει για τα Σαββατοκύριακα.
Σήμα κινδύνου στις ΜΕΘ
Τα στοιχεία που έφταναν το τελευταίο τριήμερο στο υπουργείο Υγείας και στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων σήμαναν συναγερμό. Οι νοσηλευόμενοι στις κλίνες covid και τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας παρουσίασαν εκθετική αύξηση και μονάδες γέμισαν με ασθενείς.
Η κυβέρνηση είχε διαρκώς αυτές τις ημέρες στο τραπέζι το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις αντοχές του ΕΣΥ. 
Ο κ. Κικίλιας μιλώντας χθες το πρωί στο Open δημοσιοποίησε τα στοιχεία και την εισήγηση του για ολικό lockdown στην Αττική πυροδοτώντας τις εξελίξεις.
Πώς φτάσαμε στην απόφαση για lockdown στην Αττική
Μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και την εισήγηση της επιτροπής, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ανακοινώσει ο ίδιος τις αποφάσεις, περιγράφοντας και το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει η χώρα τους επόμενους μήνες προκειμένου να αποφευχθεί το τρίτο κύμα του κορωνοϊού. Επί της ουσίας περιέγραψε την τακτική του ακορντεόν που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο δίμηνο, οπότε, «η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού».
Τα μέτρα που θα ισχύουν από την Πέμπτη
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε, κατά το χθεσινό του μήνυμα, το περίγραμμα των νέων περιοριστικών μέτρων.
Τα μέτρα παραπέμπουν σε αυτά του Μαρτίου του 2020. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι αναστέλλεται η λειτουργία κάθε μορφής λιανεμπορίου κι ότι όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η ειδική αγωγή, η οποία και θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία.
Αναλυτικότερα:
Σχολεία: Από την Πέμπτη θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η εκπαιδευτική τηλεόραση στην ΕΡΤ για τους μαθητές του Δημοτικού.
Επίσης, θα τεθεί σε ισχύ εκ νέου η άδεια ειδικού σκοπού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα κάνουν μάθημα με τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες, ενώ τα Δημοτικά θα λειτουργούν το μεσημέρι. 
Δραστηριότητες: Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα
Μετακίνηση και SMS: Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 21:00’ τις καθημερινές και στις 18:00’ τα Σαββατοκύριακα, ενώ οι μετακινήσεις τις υπόλοιπες ώρες θα γίνονται μόνο με γραπτό μήνυμα στο 13033 και για συγκεκριμένους λόγους.
Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.
Όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
· Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
· Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
· Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
· Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
· Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
· Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Προσοχή! Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η έξοδος για ατομική άσκηση (δηλαδή το SMS 6 στο 13033) θα γίνεται μόνο κοντά στον τόπο της κατοικίας χωρίς τη χρήση οχήματος. 
Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).
Καταστήματα: Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν έως τις 20:00’ τις καθημερινές και έως τις 17:00’ τα Σαββατοκύριακα.
Παραμένουν ανοιχτά φαρμακεία και βενζινάδικα, μίνι μάρκετ, φούρνοι, μανάβικα, κρεοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων. περίπτερα, επισκευές κινητών και Pet shop.
Ανοιχτές θα είναι οι λαϊκές αγορές με το 50% της δυναμικότητάς τους.
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, απαγορεύεται η πώληση παιχνιδιών, υποδημάτων, ρούχων, ηλεκτρικών συσκευών στα σούπερ μάρκετ.
Οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καφέ θα λειτουργούν με την ισχύουσα λογική, delivery και take away. 
Κλειστά θα παραμείνουν λιανεμπόριο, κομμωτήρια και κουρεία.
Τηλεργασία: Αναφορικά με την τηλεργασία, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό 50% που ισχύει σήμερα, πιθανόν να αυξηθεί στο 60% ή ακόμη και στο 70% για το Δημόσιο όπου υπάρχει η ευχέρεια να εφαρμοστεί.
Για τον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνει στο 50%, αλλά με αυστηρούς ελέγχους.
Παράλληλα, θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας για να μειωθεί η κινητικότητα και τήρησης της υποχρεωτικής τηλεργασίας που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς σύμφωνα με πηγές, αυτό δεν τηρείται σήμερα από πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.
Χώροι λατρείας: Οι λειτουργίες θα πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα. 
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Στις 12:00 η εξειδίκευση των μέτρων του lockdown από τον Χαρδαλιά
Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει σήμερα στις 12 από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, με την συμμετοχή των γενικών γραμματέων Εμπορίου, Εσωτερικών, Εργασίας και τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επανέλθει η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα στο οποίο θα οριστεί η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό εργαζομένων ανά υπηρεσία, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς θα προσεγγίζουν το 70% του προσωπικού. Παράλληλα, θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας για να μειωθεί η κινητικότητα και τήρησης της υποχρεωτικής τηλεργασίας που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς σύμφωνα με πηγές, αυτό δεν τηρείται σήμερα από πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.
Plan B με έξτρα μέτρα αν δεν μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων
Στην φαρέτρα της κυβέρνησης υπάρχουν επιπλέον μέτρα σε περίπτωση που συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ και συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων. Το πρώτο είναι η αναστολή λειτουργίας περισσότερων ΚΑΔ του ιδιωτικού τομέα, στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου με την αναστολή λειτουργίας περισσότερων κλάδων της οικονομίας, δεύτερον την απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Αττική από τις 6 το απόγευμα και τρίτον την απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων.
Κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι αν υπάρξει αυστηρή τήρηση των μέτρων που θα ανακοινωθούν σήμερα δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μεγαλύτερους περιορισμούς και η επιδημιολογική καμπύλη θα επιπεδωθεί. Το μεγάλο στοίχημα, όπως το περιέγραψε χθες ο κ. Μητσοτάκης είναι να φτάσουμε μέχρι το τέλος της Άνοιξης με τους πιο ευάλωτους πολίτες να έχουν θωρακιστεί με το εμβόλιο και την οικονομική και κοινωνική ζωή να έχουν επανέλθει σταδιακά σε ένα επίπεδο κανονικότητας.

Facebook Comments