ΑρχικήΕπικαιρότηταΜ. Λαζάρεβα: «Άξιζε κάτι καλό στην Αρμενία μετά από 5.000 νεκρούς στο...

Μ. Λαζάρεβα: «Άξιζε κάτι καλό στην Αρμενία μετά από 5.000 νεκρούς στο Ναγκόρνο Κάραμπαχ»

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας, Μαρία Λαζάρεβα, ήταν καλεσμένη στο Action24 και την εκπομπή Briefing με τον Γιώργο Πιέρρο, όπου μίλησε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Κάραμπαχ.

Αρχικά, η κ. Λαζάρεβα είπε ότι «η κατάσταση που επικρατεί στην Αρμενία μετά τον πόλεμο, είναι σχετικά καλύτερη, καθώς έχουν σταματήσει οι βομβαρδισμοί, αλλά η πολιτική κατάσταση δεν είναι σταθερή, καθώς οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές στις 20 Ιουνίου».

Για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν

«Στην αρχή δεν πιστεύαμε» ότι επρόκειτο ο πρόεδρος Μπάιντεν να αναγνωρίσει την Γενοκτονία δήλωσε, λέγοντας ότι «πιστεύαμε πως το ίδιο θα είναι» όπως με τους προκατόχους του.

Σημείωσε δε ότι «μετά τον πόλεμο άξιζε κάτι να συμβεί, κάτι καλό, κάτι ευχάριστο. Βέβαια ο λαός χάρηκε, είναι ενθουσιασμένος, αλλά προσωπικά νομίζω ότι αυτό που έγινε, είναι ότι η αναγνώρισε δεν αφορούσε μόνο εμάς τους Αρμένιους – δεν μας έκαναν χάρη – η αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι για το παρόν και το μέλλον».

Ακόμη, η κ. Λαζάρεβα υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε χώρα αναγνωρίσει την Γενοκτονία, θα το κάνει για τον εαυτό της, όχι για τους Αρμένιους».

Ερωτηθείσα για την στάση  που κράτησε η Ρωσία, απάντησε «εμείς ως λαός περιμέναμε κάτι περισσότερο από την Ρωσία».

Για το Ναγκόρνο Κάραμπαχ

«Έχουμε 5.000 νεκρούς, περισσότερους τραυματίες και πολλούς αιχμαλώτους που τώρα βρίσκονται στο Μπακού. Και υπάρχουν και σώματα (στρατιωτών) που δεν βρέθηκαν ακόμα, οπότε δεν θα έλεγα ότι αυτή η τραγωδία θα περάσει» τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας.

Υπογράμμισε δε πως περπατώντας στους δρόμους του Γιερεβάν, παρατηρεί πως το βλέμμα των ανθρώπων δεν είναι το ίδιο μετά τον πόλεμο, η χώρα δεν είναι ίδια όπως ήταν έναν χρόνο πριν.

Αναφερόμενη στο μουσείο που ετοιμάζουν οι Αζέροι με τα λάφυρα του πολέμου, επισήμανε «εσείς έχετε δει αυτές τις εικόνες πριν από 100 χρόνια με την Τουρκία», με την μόνη διαφορά ότι «πλέον οι φωτογραφίες είναι έγχρωμες».

«Αυτό που μας πληγώνει, είναι ότι 106 χρόνια πριν δεν υπήρχε διαδίκτυο και έτσι η διεθνής κοινότητα δεν έμαθε τα γεγονότα (εγκαίρως) και δεν πρόλαβε να κάνει κάτι» είπε, τονίζοντας «τι έκανε η διεθνής κοινότητα τώρα που υπάρχει διαδίκτυο και facebook; Δεν έκανε τίποτα».

«Ζητούμενο η αναγνώριση της Γενοκτονίας εκ μέρους της Τουρκίας»

Όσον αφορά την αναγνώριση, η κ. Λαζάρεβα σημείωσε ότι «η αναγνώριση έγινε χάρη στην αρμενική διασπορά. Εδώ και 100 χρόνια, η αρμενική διασπορά δουλεύει σκληρά για να έρθει αυτή η μέρα. Αλλά το επόμενο βήμα δεν είναι η αποζημίωση, αλλά η καθολική αναγνώριση και κυρίως η αναγνώριση εκ μέρους του θύτη, δηλαδή της Τουρκίας», διευκρινίζοντας ότι δε νομίζει πως αυτή η μέρα είναι κοντά.

«Μας λέει η Τουρκία ότι ”αν συνεχίσετε έτσι, θα κάνουμε κι άλλη Γενοκτονία”. Τι εννοούν άλλη μία; Δηλαδή έχουν ήδη κάνει;» τόνισε.

Τέλος, η κ. Λαζάρεβα αναφέρθηκε στις ελληνικές κοινότητες της Αρμενίας, λέγοντας ότι «σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, υπάρχουν και σχολεία, δηλαδή μαθήματα ελληνικών που είναι δωρεάν», τα οποία «παρακολουθούν όχι μόνο οι Έλληνες της Αρμενίας, αλλά και άλλες εθνικότητες της Αρμενίας».