ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαίνεται η φωτιά στην Λίμνη Ευβοίας: Εκκενώθηκαν 12 οικισμοί, κάηκαν 150 σπίτια

Μαίνεται η φωτιά στην Λίμνη Ευβοίας: Εκκενώθηκαν 12 οικισμοί, κάηκαν 150 σπίτια

Κορυφώνεται η αγωνία στη Λίμνη Εύβοιας, καθώς η φωτιά μαίνεται σε τέσσερα κύρια μέτωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι τεράστια η καταστροφή που αφήνει πίσω της η φωτιά στην Λίμνη, αφού μέχρι ώρας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 150 κατοικίες που κάηκαν.

Το θετικό είναι ότι στη μάχη ρίχτηκαν ξανά τα εναέρια μέσα, τα οποία νωρίτερα δεν μπορούσαν να συνδράμουν λόγω έλλειψης ορατότητας από τον καπνό.

Μάλιστα, είχε προκληθεί ένταση στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και τον δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη να αντιδρούν έντονα και να ζητούν άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς σηκώθηκε drone πάνω από την φλεγόμενη περιοχή έτσι ώστε να διαπιστώσουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν και κρατούν καθηλωμένα τα εναέρια μέσα. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να προσδιορίσουν παράλληλα το χρόνο που θα βελτιωθούν οι συνθήκες ορατότητας για να καλέσουν και πάλι το Συντονιστικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να αποστείλει εναέριες δυνάμεις.

Οι εκτιμήσεις που κυριάρχησαν από όλες τις πλευρές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου είναι πως δεν πρόκειται να σταματήσει η καταστροφή από την φωτιά ακόμη και με τα 2 η 3 εναέρια μέσα και ζητούσαν ενίσχυση των εναέριων μέσων και άμεση επέμβαση.

Σε τέσσερα μέτωπα η φωτιά

Η φωτιά έχει αναπτύξει 4 μεγάλα μέτωπα και κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Όλη τη νύχτα η φωτιά ανέβαινε προς το βουνό και με το ξημέρωμα βοηθούμενη από τους ανέμους επιστρέφει και πάλι σε παραλιακές περιοχές. Στο χωριό Κούρκουλοι είναι το ένα μέτωπο, το δεύτερο στην περιοχή Μανδανικά, το τρίτο στην Καυκάλα και κινείται προς τις Ροβιές πλέον και το τέταρτο μέτωπο είναι από την άλλη πλευρά στη Βατερή και κινείται προς τη Λίμνη.

Εκκενώθηκαν 12 οικισμοί 

Δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν καεί ενώ λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα ήρθε ειδοποίηση από το 112 για εκκένωση των οικισμών Κουρκουλοί και Σκεπαστή.

Επί τόπου επιχειρούν 95 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Μέχρι τώρα έχουν εκκενωθεί συνολικά 12 χωριά και οικισμοί με τους κατοίκους να μεταφέρονται σε κοντινούς οικισμούς ή ξενοδοχεία.

Αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα

«Μας έχουν πνίξει οι καπνοί ενώ η φωτιά απέχει περίπου στο 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι μας. Δεν μπορούμε να δούμε και εμείς. Βλέπουμε καπνούς να έρχονται πάνω μας. Από τους αδερφούς που φτάνουν στο μοναστήρι μαθαίνουμε νέα για το σημείο που έχει φτάσει η φωτιά. Η Παναγία και ο Άγιος Γέροντας να βάλουν το χέρι τους να μη φτάσει μέχρι εδώ. Καταστρέφει τα πάντα» είναι τα λόγια του ηγουμένου της Μονής του Οσίου Δαυίδ στο Δρυμώνα της Εύβοιας καθώς βλέπει τη φωτιά να κατευθύνεται προς το μοναστήρι που είναι τυλιγμένο σε καπνούς.

Την ίδια στιγμή πολλές από τις διαβάσεις που οδηγούν από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι μέσα από τα χωριά έχουν καταρρεύσει καθώς έχουν πέσει καμένες κολώνες, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, καμένα δέντρα που δεν επιτρέπουν στα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής να κινούνται στην περιοχή. Έτσι για να φτάσουν πλέον από τα εσωτερικά μέτωπα της φωτιάς πρέπει να κάνουν ολόκληρο κύκλο από τις Ροβιές για να φτάσουν στο Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ και το Δρυμώνα ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα πρόχειρο συντονιστικό κέντρο για να συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη Δαμιά.

Αποκατάσταση ηλεκτροδότησης

Την ίδια στιγμή τα συνεργεία και οι εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν κάποιες από τις ζημιές ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη.

Ως «ιδιαίτερα μεγάλες» αποτιμά τις ζημιές που υπάρχουν μέχρι στιγμής ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργος Αθανασιάδης. Όπως ο ίδιος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το μέγεθος των ζημιών. Έχουμε ήδη στείλει στην περιοχή από νωρίς το πρωί και άρχισαν ήδη να εργάζονται συνεργεία από τη Λαμία, τη Λιβαδειά, τη Θήβα και τη Χαλκίδα. Επειδή όμως η πυρκαγιά συνεχίζει, τα συνεργεία παρεμβαίνουν εκεί όπου οι αρμόδιοι τους επιτρέπουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τη χθεσινή μέρα έγιναν αποκαταστάσεις των βλαβών με συνέπεια όπως σημειώνει ο κ. Αθανασιάδης «παρά το γεγονός ότι έχουμε πυρκαγιά σε μία τόσο μεγάλη έκταση, χωρίς ρεύμα να παραμένουν κάποια μικρά χωριά και οικισμοί που δεν έχουμε πρόσβαση ακόμη αλλά και που η αστυνομία τους έχει εκκενώσει». Όπως συμπληρώνει, «είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και με το δήμαρχο της περιοχής αλλά και την Πυροσβεστική να παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε μέχρι να αποκαταστήσουμε πλήρως τις ζημιές».