ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαρινάκης: «Επιθυμία Τσίπρα και Παππά η συμμετοχή Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις...

Μαρινάκης: «Επιθυμία Τσίπρα και Παππά η συμμετοχή Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες»

Ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών με κατηγορούμενους των πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του έτους 2016. Ο επιχειρηματίας κατά την κατάθεσή του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι η επιθυμία να συμμετάσχει ο κ. Καλογρίτσας στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν μια επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά.

Ο κ. Μαρινάκης κατά την κατάθεσή του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι: «το ραντεβού με τον κ. Καλογρίτσα μου το έκλεισε ο κ. Παππάς. Ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους όπως τον Κώστα Αρβανίτη, να τρέξουν τον σταθμό και να έχουν έτσι ένα μέσο φιλικά προσκείμενο προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι σε μια Δημοκρατία δεν θα πρέπει μια κυβέρνηση και ένα πολιτικό κόμμα να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Στο παρελθόν υπήρχε το ΚΚΕ, το οποίο δηλωμένα είχε ένα μέσο και ήξερε ο κόσμος ότι τους ανήκει και ότι είναι ξεκάθαρο και δηλωμένο από την αρχή. Αυτό είναι ξεκάθαρο και ο καθένας ξέρει από την αρχή ποιον ακούει και ποιον διαβάζει».

Σε ερώτηση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα, εάν όλη αυτή η επέμβαση του κ. Παππά σε όλο αυτό το εγχείρημα εκπορευόταν από την τότε κυβέρνηση, ο κ. Μαρινάκης, απάντησε: «Η επιθυμία να φτιαχτεί αυτό το κανάλι ήταν μια επιθυμία του κ. Τσίπρα και του κ. Παππά για να έχουν αυτό τον σταθμό. Ο κ. Καλογρίτσας δεν είχε κανένα λόγο είχε τη δουλειά του σπρώχτηκε σε αυτό το εγχείρημα».

Όταν η πρόεδρος της έδρας ρώτησε τον κ. Μαρινάκη από που βγάζει αυτό το συμπέρασμα εκείνος είπε χαρακτηριστικά: «Όλη αυτή η διαδικασία για να μου ζητήσουν αυτή τη βοήθεια έγινε από τον κ. Παππά. Ο κ. Παππάς είχε τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα. Πολλές φορές μου έλεγε ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα και ότι πράττει ανάλογα. Στο γραφείο μου είχα μια συνάντηση επίσημη με τον κ. Παππά, έγινε μετά τον διαγωνισμό. Όσον αφορά άλλες συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Συζητάγαμε για τον Πειραιά, τον διαγωνισμό, κ.λπ».

Πρόεδρος: Τι έγινε στη συνάντησή σας με Καλογρίτσα;

Μαρινάκης: Ήρθε στο γραφείο μου και μου εξέφρασε την επιθυμία του και την επιθυμία της κυβέρνησης να τον βοηθήσω οικονομικά για την πρώτη φάση του σταθμού. Του εξήγησα ότι ήταν δύσκολο και ότι θα μπορούσε να δώσει και λανθασμένα μηνύματα και σε άλλους καναλάρχες. Θεώρησα ότι δεν θα έπρεπε να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Ήταν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια δεν ήταν κάτι προγραμματισμένο δεν το είχα στο μυαλό μου. Αλλά εκτός αυτού θεώρησα ότι δεν είναι σωστό για μένα να εμπλακώ στη διαδικασία.

Πρόεδρος: Ο κ. Καλογρίτσας σας είπε πως αποφάσισε να μετάσχει σε αυτό το διαγωνισμό;

Μαρινάκης: Θεωρώ ότι πιέστηκε. Ή ο κ. Παππας ή ο κ. Τσίπρας ή άλλοι άνθρωποι από την κυβέρνηση του ζήτησαν να το πράξει. Θεώρησα ότι πιο πολύ το έκανε για αυτούς και όχι για τον εαυτό του.

Πρόεδρος: Και στο παρελθόν είχε εμπλακεί όμως με εκδόσεις…

Μαρινάκης: Ναι με εκδόσεις, όχι με κανάλια. Η κουβέντα μας πάντως τότε (με τον κ. Καλογρίτσα) περιορίστηκε μόνο στο ποσό της πρώτης δόσης.

Πρόεδρος: Μπορείτε να μας δώσετε μια εξήγηση αφού ο κ. Παππάς και η κυβέρνηση ήθελαν αυτό το κανάλι από τον Καλογρίτσα γιατί δεν προσπάθησε να τον βοηθήσει ;

Μαρινάκης: Προσπάθησε να βοηθήσει αλλά δε μπόρεσαν. Είδε εμένα ο κ. Καλογρίτσας, τον Κοντομηνά….

Πρόεδρος: Ζητούσε 48ωρη προθεσμία και απερρίφθη. Γιατί;

Μαρινάκης: Αν δίνανε και άλλη προθεσμία θα δημιουργούσαν προβλήματα και με τους άλλους καναλάρχες. Θα είχε δημιουργηθεί μεγάλο θέμα που προφανώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να αντιμετωπίσει. Μετά το τέλος της διαδικασίας υπήρξαν δηλώσεις, μεταξύ αυτών και η περίεργη δήλωση του κ. Σαββίδη που είπε ότι μπήκε σε αυτή τη διαδικασία σαν λαγός αν θυμάμαι καλά. Και ο κ. Σαββίδης ήταν φιλικά προσκείμενος στην τότε κυβέρνηση και τους βοήθησε. ‘Αρα το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση δεν έγινε και τίποτα γιατί και ο επόμενος είχε καλές σχέσεις μαζί τους».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της έδρας ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Το 2017 απέκτησα τον ΔΟΛ, το «Βήμα» και «Τα Νέα», περιοδικά και άλλες εκδόσεις. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί η συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε λανθασμένη άποψη για τα ΜΜΕ. Για το πως θα πρέπει αυτά να λειτουργούν. Ήθελαν να αλλάξουν διευθυντές και να απολυθούν δημοσιογράφοι. Αυτό δείχνει μια λάθος αντίληψη για το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας. Κάτι παρόμοιο δείχνει και η επιθυμία της κυβέρνησης να αποκτήσει ένα τηλεοπτικό σταθμό αλλά και να αναθέσει σε συγκεκριμένους ανθρώπους να τον τρέξουν. Μεγάλο λάθος και δημιουργεί τεράστιο θέμα στην Δημοκρατία στον τόπο μας. …».

Ο κ. Μαρινάκης σε άλλο σημείο της κατάθεσης του διευκρίνισε: «Όταν σου ζητεί ο κ. Παππάς να δεις τον Καλογρίτσα αν μπορείς να τον βοηθήσεις, θεώρησα σωστό να τον δω και από ευγένεια και του απάντησα αμέσως».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος Παππά του κ. ρώτησε τον μάρτυρα: «Είπατε ότι θεωρείτε πως δεν ήταν σωστό ηθικά και πολιτικά έντιμο, αλλά δεν ήταν και έγκλημα. Διαπιστώσατε κατά την διάρκεια του διαγωνισμού από την αρχή έως το τέλος κάποια παρατυπία ή παρανομία;»

Μαρινάκης: Όχι, θεωρούσα μάλιστα ότι ήταν πολύ σωστό να γίνει ο διαγωνισμός για τέσσερα κανάλια.

Μαντζουράνης: Δεχθήκατε κάποια πίεση από τον κ. Παππά όταν δεν δεχθήκατε να δανείσετε τον κ. Καλογρίτσα;

Μαρινάκης: Όχι.