ΑρχικήΕπικαιρότηταΜαρουσάκης: «Το "Aegean Lake Effect" φέρνει χιόνι -Ίσως χιονίσει και στο κέντρο...

Μαρουσάκης: «Το “Aegean Lake Effect” φέρνει χιόνι -Ίσως χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας»

Για νέο βαρομετρικό χαμηλό,  έκανε λόγο, ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, το οποίο έρχεται σήμερα στη χώρα μας από την Ιταλία και θα κρατήσει μέχρι και την Κυριακή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του OPEN, σήμερα (11/1) ο καιρός ξεκινάει με ήπιες διαθέσεις, με εξαίρεση την Κρήτη που δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποιες βροχοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα η ηλιοφάνεια θα εναλλάσσεται με τις συννεφιές.

Όμως από το απόγευμα και στη συνέχεια, στα δυτικά και κυρίως στην Πελοπόννησο, θα έχουμε επιδείνωση, με βροχές και καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και πολλά χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Στο Αιγαίο θα επιμείνουν οι βοριάδες, οι οποίοι θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 10-13 βαθμούς στη μέγιστη τιμή της.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο στην Αττική με ηλιοφάνεια ή οποία θα εναλλάσσεται με την συννεφιά, με τον βοριά να επιμένει και να πνέει στα 4-5 μποφόρ και την θερμοκρασία να φτάνει μέχρι τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη δεν αναμένεται κάτι το αξιόλογο της Πέμπτη (11/1), καθώς και εδώ η ηλιοφάνεια θα εναλλάσσεται με την συννεφιά, με τους βοριάδες να πνέουν στα 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία το πρωί ξεκινάει σε κάποιες περιοχές στους 0 και θα φτάσει στους 7 βαθμούς Κελσίου.

Το «Aegean Lake Effect» που θα επηρεάσει τη χώρα

Το κύμα κακοκαιρίας που θα έρθει το απόγευμα της Πέμπτης (11/1) από τα δυτικά, θα απασχολήσει τη δυτική, κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Την Παρασκευή (12/1), το κύμα κακοκαιρίας θα εξαπλωθεί στα ανατολικά και νότια διαμερίσματα, με βροχές και καταιγίδες, ενώ θα σημειωθούν και χιόνια στα υψόμετρα 500-600 μέτρων κυρίως στην Πελοπόννησο και στην ανατολική Στερεά.

Το Σάββατο (13/1) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, όπου θα σημειωθεί χιονόνερο ή χιόνι, αναλόγως το υψόμετρο, ενώ δεν αποκλείεται στην Αττική να χιονίσει και στα Βόρεια Προάστια. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη δεν αποκλείεται να σημειωθεί χιονόπτωση ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα της Κυριακής (14/1), ενώ το κρύο θα είναι τσουχτερό.

Το φαινόμενο που θα επηρεάσει τη χώρα, ονομάζεται «Aegean Lake Effect». Δηλαδή το Αιγαίο λειτουργεί σαν μια λίμνη, περνάει η ψυχρή μάζα από πάνω, μαζεύει τους υδρατμούς και δίνει αυτά τα φαινόμενα στις περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο, εξηγεί ο μετεωρολόγος του OPEN. Την Κυριακή (14/1) αναμένεται να εξασθενήσουν τα φαινόμενα, αλλά θα παραμείνει το κρύο, ενώ από την Δευτέρα (15/1) ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Δείτε την πρόγνωση του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη: