ΑρχικήΕπικαιρότηταΜάχες στα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης και άδεια ράφια

Μάχες στα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης και άδεια ράφια

Περισσότερα από 131.460 κρούσματα σε 116 χώρες και εδάφη και 360 νέοι θάνατοι από την Τετάρτη είναι ένας απολογισμός που έχει σπείρει την ανησυχία στους πολίτες όλου του κόσμου.

 

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι, υπό το φόβο του ιού σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ ώστε να αγοράσουν τα αναγκαία και έτσι να είναι εξοπλισμένοι εν μέσω καραντίνας.

Όπως αναφέρουν υπεύθυνοι καταστημάτων παγκοσμίως η προσέλευση του κόσμου στα σούπερ μάρκετ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ενώ και οι ηλεκτρονικές παραγγελίες των καταναλωτών δίνουν και παίρνουν έχοντας εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Η αύξηση υπολογίζεται πως είναι πάνω από 50% και οι παραγγελίες ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. 

Στην Ελλάδα

Με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οι υπεύθυνοι ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ αναφέρουν πως οι ημέρες παράδοσης των προϊόντων έχουν αυξηθεί ακόμη και στο διπλάσιο από το προβλεπόμενο.

Παράλληλα, εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας για τους μεταφορείς οι οποίοι φοράνε μάσκες και γάντια όταν παραδίδουν τα ψώνια στα σπίτια των καταναλωτών, ενώ αλλάζουν γάντια μετά από κάθε δρομολόγιο και, παράλληλα, πλένουν τα χέρια με αντισηπτικό μετά από κάθε παράδοση.

Μαντηλάκια και αντισηπτικά “κάνουν φτερά”

Καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι εφοδιάζονται με μαντηλάκια και αντισηπτικά αλλά και το οινόπνευμα, είναι τα πρώτα προϊόντα τα οποία εξαφανίζονται από τα ράφια, ενώ υπεύθυνοι καταστημάτων εκτιμούν πως τις επόμενες μέρες προϊόντα όπως τα ρύζια, τα ζυμαρικά, τα όσπρια και κυρίως οι φακές θα γίνουν επίσης ανάρπαστα.

Παρόλα αυτά εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα με την τροφοδοσία και τα ράφια γεμίζουν ξανά αμέσως την επόμενη ημέρα αφού αδειάσουν, όλοι μπορούν να εξοπλιστούν με τα αναγκαία χωρίς δείγμα πανικού. Άλλωστε, ομάδες εργασίες από στελέχη των σούπερ μάρκετ έχουν αναλάβει να ενημερώνουν σε καθημερινή βάση τα συναρμόδια υπουργεία για τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν με τις προμήθειες.

Μέτρα ζήτησαν τα σούπερ μάρκετ

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι των μεγάλων σούπερ μάρκετ της χώρας στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, προχώρησαν σε μια σειρά από αιτήματα, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετούν αβίαστα όλους τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι μεταξύ άλλων βρέθηκαν η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία των καταστημάτων και να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, η διευθέτηση του θέματος με τις άδειες των εργαζόμενων γονέων καθώς και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Ουρές στα σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο 

Παρά την ψυχραιμία που συνιστούν οι υγειονομικές Αρχές, αρκετοί είναι εκείνοι που πραγματοποιούν «επιδρομές» στα σούπερ μάρκετ -ακολουθώντας το παράδειγμα των Ιταλών- προκειμένου να εφοδιαστούν με ήδη πρώτης ανάγκης.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στη Γερμανία ράφια σε συνοικιακά σούπερ μάρκετ αδειάζουν αστραπιαία υπό τον φόβο μελλοντικών ελλείψεων ως συνέπεια της έξαρσης της επιδημίας. Πάντως μέχρι στιγμής ελλείψεις ειδών δεν έχουν σημειωθεί στη χώρα που μετά την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία αριθμεί τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποτέλεσμα εικόνας για σουπερ μαρκετ γερμανια

Αποτέλεσμα εικόνας για σουπερ μαρκετ γερμανια

Χαρακτηριστικό είναι πως σε πολλές χώρες, μάχη γίνεται στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ για το χαρτί υγείας.

Αποτέλεσμα εικόνας για αυστραλια σουπερ μαρκετ

Η Ιταλία είναι η Ευρωπαϊκή χώρα η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό. Καθώς βρίσκεται σε καραντίνα για 15 ημέρες, οι πολίτες ξεχύνονται στα σούπερ μάρκετ σχηματίζοντας ουρές που φτάνουν μέχρι το δρόμο. Αντισηπτικά, γάντια, μάσκες αλλά και τρόφιμα όπως μακαρόνια και ρύζι …κάνουν “φτερά”!

Αποτέλεσμα εικόνας για ιταλια σουπερ μαρκετ

Αποτέλεσμα εικόνας για ιταλια σουπερ μαρκετ ραφια

Αποτέλεσμα εικόνας για ιταλια σουπερ μαρκετ ραφια

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία μόλις ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στη γείτονα, πλήθος κόσμου έσπευσε στα σούπερ μάρκετ φοβούμενο μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού.

Οι λογαριασμοί των Τούρκων χρηστών στα social media κατακλύστηκαν από φωτογραφίες με τις ουρές στα ταμεία και τα σχεδόν άδεια ράφια αλλά και την αγωνία των υπαλλήλων να εξασφαλίσουν τον ανεφοδιασμό.