ΑρχικήΕπικαιρότηταΜε «αντι-navtex» απαντούν στην Τουρκία η Ελλάδα και η Κύπρος

Με «αντι-navtex» απαντούν στην Τουρκία η Ελλάδα και η Κύπρος

Η Ελλάδα και η Κύπρος απαντούν με «αντι-navtex» στην NAVTEX που εκδόθηκε χθες από το σταθμό της Αττάλειας και δεσμεύει την περιοχή του Καστελόριζου για έρευνες.

Ειδικότερα, Αθήνα και Λευκωσία εξέδωσαν την οδηγία βάσει της οποίας απαγορεύονται οι έρευνες, καθώς δεσμεύονται οι ίδιες περιοχές στο Καστελόριζο.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα είχε προβεί σε διάβημα, μέσω της πρεσβείας στην Άγκυρα,   εγείροντας παράλληλα το θέμα  θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Η απάντηση ήρθε σήμερα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του εκπροσώπου του οποίου, αναφέρεται ότι, η περιοχή που δεσμεύει με την Navtex  για έρευνες με το τουρκικό πλοίο Oruc Reis, είναι εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη και στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρία πετρελαίου.

Η Αθήνα συνεχίζει να κινείται με διπλωματική ψυχραιμία και είναι σε ετοιμότητα. Το βράδυ της Τρίτης, μάλιστα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Γερμανίδα καγκελάριο, την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ λίγο αργότερα, η Μέρκελ εικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.