Με οδηγό τα γυμναστήρια, κίνητρα με δραστηριότητες μόνο για εμβολιασμένους

17 mins read

H κυβέρνηση επεξεργάζεται τη διαμόρφωση ενός «οδηγού» με ορισμένα κίνητρα για τους εμβολιασμένους, με το άνοιγμα των γυμναστηρίων μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί να αποτελεί προπομπό.

Στο πλαίσιο της σταδιακής επαναλειτουργίας τομέων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, εξετάζεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ορισμένες δραστηριότητες μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί, όπως οι συναυλίες και η παρουσία σε κλειστούς χώρους με λιγότερα μέτρα προστασίας, είτε για διασκέδαση είτε για άθληση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε άλλωστε χθες στο Open ότι «σε κλειστούς χώρους γυμναστηρίων θα επιτραπεί πρώτα η εκγύμναση εμβολιασθέντων ακόμη και με τη μία δόση του εμβολίου».

Από την πλευρά του, πάντως, ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης, επεσήμανε στην «Καθημερινή» πως «δεν προβλέπεται καμία αλλαγή έως ότου φτιαχτεί το τείχος ανοσίας». Όπως ανάφερε ο ίδιος, μοναδική εξαίρεση σε αυτό είναι οι συστάσεις του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σύμφωνα με το οποίο μικρή χαλάρωση των μέτρων μπορεί να υπάρχει όταν συναντώνται μεταξύ τους εμβολιασμένοι. 

Προς το παρόν, η μόνη διαφοροποίηση που ισχύει στη χώρα μας μεταξύ όσων έχουν εμβολιαστεί έναντι της Covid-19, και όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι η απαλλαγή από την υποχρέωση της καραντίνας σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα. «Για να μπορούν να δοθούν πολλές ελευθερίες στους εμβολιασμένους θα πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα», δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης

Επισημαίνεται πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αναφέρει πως σε αυτή τη φάση υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις κατά τις οποίες θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στις συστάσεις για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα:

• Όταν άτομα πλήρως εμβολιασμένα συναντιούνται με πλήρως εμβολιασμένα άτομα, η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση της μάσκας μπορεί να χαλαρώσει.

• Όταν άτομα μη εμβολιασμένα από την ίδια οικογένεια ή την ίδια κοινωνική φούσκα συναντιούνται με πλήρως εμβολιασμένους, η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας μπορεί να χαλαρώσει υπό την προϋπόθεση ότι δεν συμμετέχουν στις συναντήσεις άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.

• Η υποχρέωση των τεστ ή της καραντίνας για τους ταξιδιώτες ή σε εργασιακούς χώρους μπορεί να αρθεί ή να τροποποιηθεί για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει πολύ χαμηλό επίπεδο κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού τα οποία διαφεύγουν της ανοσίας (στην περίπτωση των ταξιδιωτών, αυτό αφορά τον τόπο προέλευσής τους).

Facebook Comments