Μείωση προσφυγικών ροών κατά 96% – Αναχώρησαν 1.000 πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου

12 mins read

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες και άλλοι αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με δικαίωμα μετακίνησης αναχώρησαν χθες Σάββατο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Από τη Μυτιλήνη αναχώρησαν 310 άτομα, 220 από τη Χίο, 200 από τη Σάμο, 110 από την Κω και 160 από τη Λέρο. Προορισμός όλων ήταν το λιμάνι του Λαυρίου απ’ όπου θα μοιράζονταν σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Από το λιμάνι της Χίου ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης σε δηλώσεις του σημείωσε:

«Αντιμετωπίσαμε για πολλά χρόνια τη μεταναστευτική κρίση. Βάλαμε τρεις στόχους: Τη μείωση των ροών, την αποσυμφόρηση των νησιών και τρίτον τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας.

Μέσα σε λίγους μήνες οι ροές μειώθηκαν κατά 96%. Ο Οκτώβριος κλείνει με αφίξεις από τη θάλασσα μόλις 113 μεταναστών. Τέτοιο αριθμό αφίξεων έχουμε να δούμε πάνω από 15 χρόνια! Από τα νησιά αναχωρούν συνεχώς αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και άλλοι αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο, για παράδειγμα, χθες και σήμερα [σ.σ. Παρασκευή και Σάββατο] έφυγαν περί τα 370 άτομα, έχουν φύγει οι μισοί από τους διαμένοντες σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Ο τρίτος μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία αισθήματος ασφάλειας. Να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με τη λειτουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε και θα το καταφέρουμε και αυτό».

Στο λιμάνι της Χίου χθες, κατά την αναχώρηση προσφύγων με το πλοίο “Νήσος Σάμος”, βρέθηκε και ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης. Όπως είπε: «Πρόκειται για ευχάριστες εικόνες. Πλέον έχουμε υλοποιήσιμη και μετρήσιμη αποσυμφόρηση, ανακοπή ροών και ασφάλεια πολιτών. Το επόμενο διάστημα η αποσυμφόρηση θα φτάσει σε πολύ σημαντικό επίπεδο. Αυτό που γίνεται σήμερα γίνεται με πολύ κόπο. Όλοι εκείνοι που ανέξοδα βγάζουν κραυγές ας δουν το αποτέλεσμα».

Facebook Comments