ΑρχικήΕπικαιρότηταΜείζον ζήτημα προβληματισμού διεθνώς οι μεταλλάξεις του κορωνοïού

Μείζον ζήτημα προβληματισμού διεθνώς οι μεταλλάξεις του κορωνοïού

 Μείζον ζήτημα προβληματισμού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο αποτελούν οι μεταλλάξεις του ιού.
 Στη χώρα μας εφαρμόζεται – από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του ιού – αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα.
 Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα.
 Πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
 Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μεγάλη προσοχή και σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας από όλες και όλους μας. Αν δεν προσέξουμε μπορεί πολύ γρήγορα τα δεδομένα να ανατραπούν.
 Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες, ενώ η έξαρση μπορεί να έρθει αστραπιαία.
Είναι ανάγκη να είμαστε όλες και όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουμε κάθε πισωγύρισμα.
Ταραντίλη για μεταλλάξεις: «Αν δεν προσέξουμε, τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις μεταλλάξεις.
«Δημιουργούμε ένα σύστημα επαγρύπνησης όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ωστόσο απαιτείται μεγάλη προσοχή από όλους», ανέφερε, προσθέτοντας πως «αν  δεν προσέξουμε μπορεί τα δεδομένα να ανατραπούν, καθώς η έξαρση μπορεί να έρθει αστραπιαία».
Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να αποφύγουμε κάθε πισωγύρισμα.
Συναγερμός στη Γαλλία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού
Ο Ζαν- Φρανσουά Ντελφρεσί, επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Γαλλίας για την πανδημία, δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι η Γαλλία πιθανόν να χρειαστεί ένα τρίτο εθνικό lockdown, ίσως ήδη κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών του Φεβρουαρίου, λόγω των νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στη χώρα.
Γώγος: Γιατί μας ανησυχούν οι 3 μεταλλάξεις
Ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, επισήμανε ότι τα κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού αλλάζει τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση που πρέπει να έχουμε αυτή τη στιγμή για να μπορούμε να καταγράψουμε τι γίνεται ακριβώς με τα μεταλλαγμένα στελέχη. 
O κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη  εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη».
Όπως εξήγησε, εκτός από τη μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, έχουν εντοποστεί δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές. Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Γώγο είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.