ΑρχικήΕπικαιρότηταΜενέλαος Πάγκαλος: «Από ένα λάθος προέκυψε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά 90%»

Μενέλαος Πάγκαλος: «Από ένα λάθος προέκυψε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά 90%»

Ένα σφάλμα δοσολογίας στη δοκιμή εμβολίου της AstraZeneca που αναπτύσσεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οδήγησε σε τεράστια αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του, αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας.

 Ο Μενέλαος Πάγκαλος, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της AstraZeneca, δήλωσε: «Ο λόγος για τον οποίο είχαμε τη μισή δόση είναι η μία ευτυχής σύμπτωση».  Οι εθελοντές στη Βρετανία αναμενόταν να λάβουν δύο πλήρεις δόσεις του εμβολίου.

 Ο Δρ Πάγκαλος λέει ότι οι ερευνητές ξαφνιάστηκαν όταν παρατήρησαν ότι οι εθελοντές ανέφεραν πολύ πιο ήπιες παρενέργειες, όπως κόπωση, πονοκεφάλους και πόνοι στα χέρια, από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

«Έτσι επιστρέψαμε και ελέγξαμε … και ανακαλύψαμε ότι είχαν λάβει τη μισή αρχική δόση του εμβολίου», ανέφερε ο Έλληνας επιστήμονας. Είπε, ωστόσο, η ομάδα αποφάσισε να προχωρήσει με εκείνη την ομάδα στη χορήγηση άλλης μισής δόσης, και να χορηγήσει σε δεύτερη ομάδα εθελοντών την πλήρη δόση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν 90% αποτελεσματικό σε αυτήν την ομάδα που είχε λάβει τη μικρότερη δόση, ενώ μια μεγαλύτερη ομάδα εθελοντών που είχε λάβει δύο πλήρεις δόσεις εμφάνισε αποτελεσματικότητα 62%, οδηγώντας σε ένα μέσο όρο αποτελεσματικότητας στο 70% και στα δύο δοσολογικά σχήματα, δήλωσε ο Πάγκαλος.

 «Αυτό, στην ουσία, είναι το πώς καταλήξαμε να κάνουμε μισή δόση στη μία ομάδα», είπε στο Reuters. «Ναι, ήταν λάθος».

 Ο Πάγκαλος είπε ότι απαιτείται περισσότερη ανάλυση για να εξηγηθεί γιατί η χαμηλότερη δόση ενίσχυσε την προστασία.

 Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το φθηνό, εύκολο στην αποθήκευση εμβόλιο θα μπορούσε να εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές σε 15 μέρες και να αρχίσει να χορηγείται τον επόμενο μήνα.