ΑρχικήΕπικαιρότηταΜεταδίδεται ο κορωνοϊός στη θάλασσα;

Μεταδίδεται ο κορωνοϊός στη θάλασσα;

Όσο βελτιώνεται ο καιρός άλλο τόσο εντείνεται και η συζήτηση για το τι θα γίνει το καλοκαίρι και δη τι θα γίνει με το μπάνιο στη θάλασσα.

Έτσι λοιπόν, ένα ερώτημα τίθεται όλο και πιο επιτακτικά «Ο κορωνοϊός που μας έχει κλείσει μέσα στα σπίτια μας, μεταδίδεται στη θάλασσα;».

Ο τρόπος που θα αντιδράσουν οι πολίτες όταν ανοίξει ακόμη περισσότερο ο καιρός, προβληματίζει την κυβέρνηση και την επιτροπή διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού, που εκτιμούν ότι θα υπάρξουν κάποιοι (ευελπιστούν λίγοι) που θα κάνουν το… λάθος να ξεχυθούν στις παραλίες, με το σκεπτικό ότι η ασθένεια δεν «κολλάει» στη θάλασσα.

Πρόωρη η συζήτηση

Τι λένε επ’ αυτού οι ειδικοί; Ο κ. Τσιόδρας, όταν στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης ερωτήθηκε για τα μπάνια στη θάλασσα, σημείωσε πως ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα γι’ αυτό το ζήτημα.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «μπάνιο σε μια περιοχή που δεν έχει κόσμο έχει πάρα πολύ μικρό κίνδυνο».

Ιστορικά δεν έχει αναφερθεί μετάδοση ιών στο θαλασσινό νερό

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο MEGA, είπε ότι «Δεν υπάρχουν μελέτες που να λένε αν ο κορονοϊός μεταδίδεται στο θαλασσινό νερό».

Χαρακτηριστικά ανέφερε «Γενικά θεωρούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ιών δεν μεταδίδονται στο θαλασσινό νερό, λόγω της όσμωσης κτλ. Αλλά να υπάρχει κάποια μελέτη που να λέει κατά πόσο είναι ασφαλές ή όχι το θαλασσινό νερό; Αυτό δεν το έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας και δεν ξέρω κατά πόσο θα προκύψει».

«Ελπίζω να υπάρξει κάτι πιο απτό, αλλά ιστορικά, δεν έχει αναφερθεί ποτέ, μετάδοση ιών μέσα στο αλμυρό νερό», τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.