ΑρχικήΕπικαιρότηταΜέχρι αύριο το διάγγελμα Μητσοτάκη για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών και κανόνων στην εστίαση

Μέχρι αύριο το διάγγελμα Μητσοτάκη για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών και κανόνων στην εστίαση

Το αργότερο αύριο θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την τρίτη φάση της εμβολιαστικής στρατηγικής, με μήνυμα του στον ελληνικό λαό. Όσο για την εστίαση, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι μόνο για εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, οι επιχειρηματίες θα κληθούν να εφαρμόσουν τις αλλαγές από το τέλος της βδομάδας.

Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη: «Μέχρι αύριο o Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας».

Πέρα από τις ανακοινώσεις αυτές, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέθεσε ένα δεδομένο που αποδεικνύει την ανάγκη επίσπευσης του εμβολιασμού, ειδικά μετά την εμφάνιση της Δέλτα: «Από το σύνολο των κρουσμάτων με την νέα μετάλλαξη χρειάστηκε να νοσηλευτεί το 13%, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος».

Για ποιούς θα καταστεί πιθανόν υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Η ανησυχία για το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα 4ο κύμα πανδημίας οδηγεί στην απόφαση για επίσπευση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, με τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ να είναι οι πρώτοι που θα επιστρατευθούν εντός του Ιουλίου. Επόμενη ομάδα είναι οι υγειονομικοί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες,  πολύ πιθανό φαίνεται να είναι το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού και των εργαζομένων στα ΜΜΜ.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος μέσα στην κυβέρνηση η άποψη για εσωτερικούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους. Προς το τέλος του Ιουλίου και, όχι απαραίτητα στις 15, θα λειτουργήσουν οι εσωτερικοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους, αρχικά. Ενώ όσον αφορά τα πρόστιμα,  300 ευρώ θα χρειαστεί να καταβάλει όποιος εισέλθει σε μαγαζί ανεμβολίαστος και 3.000 σε όποιον περάσει με πλαστό πιστοποιητικό.

Παράλληλα το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου συζητά για τις κυρώσεις σε όσους δεν εμβολιαστούν καθώς  «η μετακίνηση σε μη μάχιμες θέσεις δεν μπορεί να θεωρείται ποινή», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Αυτό που εξετάζεται είναι η αναστολή εργασίας ή η διαθεσιμότητα με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις.

Η πρόθεση, πάντως της κυβέρνησης είναι η υποχρεωτικότητα να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.