ΑρχικήΕπικαιρότηταΜήνυση στο δήμαρχο Χίου από τον Δημητρά για τα fake news περί...

Μήνυση στο δήμαρχο Χίου από τον Δημητρά για τα fake news περί αντικατάστασης πληθυσμών

Μηνυτήρια αναφορά κατά του δημάρχου Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, για ξενοφοβική διασπορά ψευδούς είδησης περί αντικατάστασης πληθυσμού κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στις 18 Ιανουαρίου.

Είναι η δεύτερη μήνυση κατά του κ. Κάρμαντζη, η πρώτη αφορούσε την ρήση του ότι «Καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος».

Η δεύτερη μήνυση αφορά όσα είπε ο κ. Κάρμαντζης μιλώντας στην σύσκεψη των αυτοδιοικητικών του Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό, την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, επικαλούμενος προς τούτο την συμφωνία του Μαρόκου του 2018 για το μεταναστευτικό. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, σύμφωνα με κάποια τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναπαρήγαγε ειδήσεις

Το πλήρες κείμενο της μηνυτήρια αναφοράς, όπως έχει δημοσιευθεί στο Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.
18 Ιανουαρίου 2020

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, για ξενοφοβική και συνωμοσιολογική διασπορά ψευδούς είδησης από το δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη ο οποίος μίλησε για δήθεν σχέδιο αντικατάστασης του πληθυσμού της Ευρώπης, που υποτίθεται πως την βασίζει μάλιστα σε μία συγκεκριμένη απόφαση η οποία δήθεν ελήφθη σε διάσκεψη στο Μαρόκο το 2018 με πλάνο εγκατάστασης 250 εκατομμυρίων προσφύγων στην Ευρώπη ως το 2050. Φυσικά πρόκειται για οφθαλμοφανή ρατσιστική ψευδή είδηση (η μόνη σχετική αναφορά στα πλαίσια αυτής της συνόδου ήταν η αναγνώριση του γεγονότος πως “Περίπου 258 εκατ. μετανάστες υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη ” – βλ. σχετικό άρθρο εδώ: https://archive.ph/mz91a) που είχε μάλιστα προγενέστερα διαψευστεί. Τον ισχυρισμό του, τον οποίο μοιράστηκε και μέσω της επίσημης σελίδας στο Facebook του Δήμου Χίου, επανέλαβε παρά τα πυρά που δέχθηκε από την αντιπολίτευση στοΔημοτικό Συμβούλιο Χίου.

Η “θεωρία της αντικατάστασης” είναι μία ξενοφοβική, ισλαμοφοβική, συνομωσιολογική και ρατσιστική θέση της διεθνούς ακροδεξιάς η οποία μάλιστα πρόσφατα ενέπνευσε π.χ. τις μαζικές δολοφονίες της Ν Ζηλανδίας με 51 νεκρούς και 49 τραυματίες σε χώρους της μουσουλμανικής θρησκευτικής κοινότητας και τους πυροβολισμούς στο Ελ Πάσο με 22 νεκρούς και 24 τραυματίες με στόχευση στη λατινοαμερικάνικη κοινότητα του Τέξας και εμπνέεται από τη ναζιστική Umvolkung (“ethnicity inversion” δηλαδή “αντιστροφή της εθνοτικής σύνθεσης του πληθυσμού”. (Βλ. και το λήμμα Great Replacement στη Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Replacement?fbclid=IwAR0R_td8DX5u2CLvtDx9MoRYCxDsxRmMLvvtiNb0FPdPHhIViMU2y0aIy-I#Inspired_attacks).

Ο Στ. Κάρμαντζης έχει προβεί και στο παρελθόν σε ρατσιστικές αντιτουρκικές δηλώσεις που προέτρεπαν σε βία («καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος»:https://racistcrimeswatch.wordpress.com/2016/04/13/1-153/?fbclid=IwAR3Utj1RWTnQyCI71DMaAqM4QPQCRFXThSW6jMwRIlCEtGUOZ76GCw2S3Ho) τις οποίες σας έχουμε προωθήσει σε ευρύτερη μηνυτήρια αναφορά μας (https://archive.is/l8W9b) και ήταν υποψήφιος στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, με τη στήριξη της ΝΔ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη (σχετικό άρθρο εδώ: https://archive.ph/ODFdc).

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι