ΑρχικήΕπικαιρότηταΜηταράκης: «Φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα»

Μηταράκης: «Φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα»

Η φωτιά που ξεκίνησε να καίει στη Μόρια από τα μεσάνυχτα χθες το βράδυ, μπορεί να έχει ήδη σβήσει, όμως το ΚΥΤ της Μόριας έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του και 12,000 μετανάστες βρίσκονται στον δρόμο, εκ των οποίων 35 έχουν κορωνοιό (από 2.000 που εξετάστηκαν). Οι 8 έχουν εντοπιστεί. Όπως και κάποιες επαφές κρουσμάτων, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Μετανάστευσης.
Τα γεγονότα ξεκίνησαν από τις αντιδράσεις μεταναστών που δεν ήθελαν να μπουν σε απομόνωση, παρότι είχαν διαγνωστεί θετικοί σε κορωνοϊό και έβαλαν φωτιές, φεύγοντας από την καραντίνα. Αυτό είπε ο κ. Μηταράκης, τονίζοντας ότι διερευνώνται οι λεπτομέρειες.
Για την υγειονομική και όχι μόνο προστασία των κατοίκων της Λέσβου, αποκλείστηκε η πρόσβαση των μεταναστών προς την πόλη της Μυτιλήνης.
Σήμερα μεταφέρονται 400 ασυνόδευτα που είχαν παραμείνει στο ΚΥΤ, μετά από πρόταση της Επιτρόπου Γιόχανσον.
Οι 1.000 ευάλωτοι θα διανυκτερεύσουν σε πλοίο, προσφορά της Blue Star. Αύριο θα φτάσουν στη Λέσβο και δύο αρματαγωγά για να φιλοξενήσουν προσωρινά μετανάστες.
Οι υπόλοιποι θα διαμείνουν σε σκηνές στη Μόρια σε χώρους που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά.
«Οι περισσότεροι παραμένουν μακριά από τον αστικό ιστό», επεσήμανε.
«Χρειάζεται κλειστή ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας, ασφαλής, με ανθρώπινες συνθήκες, μικρότερη από αυτή που είναι σήμερα», τόνισε.
«Φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές» τόνισε ο κ. Μηταράκης.
Επίσης από την Πέμπτη ξεκινούν εκτεταμένες εξετάσεις για κορωνοϊό και στους κατοίκους της Μυτιλήνης και των δίπλα χωριών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει επίσης γιατρούς και νοσηλευτές στη Λέσβο.