ΑρχικήΕπικαιρότηταΔρ. μετεωρολογίας Μ. Σιούτας στο Daily Post: «Το 20% των θανάτων από...

Δρ. μετεωρολογίας Μ. Σιούτας στο Daily Post: «Το 20% των θανάτων από ακραία φαινόμενα οφείλεται σε κεραυνούς»

Με την κακοκαιρία που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας η κεραυνική δραστηριότητα είναι έντονη και προκαλεί ανησυχία.

Ο διδάκτωρ μετεωρολογίας στο ΑΠΘ, Μιχάλης Σιούτας, απαντά σε σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά τους κεραυνούς και τους κινδύνους που επιφέρουν.

Πως προστατευόμαστε από έναν κεραυνό;

«Οι κεραυνοί είναι πολυ επικίνδυνα φαινόμενα, και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως ο μόνος τρόπος για απόλυτη προστασία είναι να καταφεύγουμε σε κλειστό χώρο, να μένουμε στα σπίτια μας, και βέβαια να ακολουθούμε κάποιους κανόνες και εκεί.

Οι εσωτερικοί χώροι παρέχουν προστασία, με την προϋπόθεση όταν είμαστε στο σπίτι να μην αγγίζουμε τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, να μην κάνουμε ντουζ, να μην μιλάμε στο σταθερό τηλέφωνο και να μην είμαστε κοντά στα μπαλκόνια. Θεωρητικά, ένας κεραυνός μπορεί να σπάσει ένα τζάμι και να μας πλήξει. 

Σε εξωτερικούς χώρους, 100% προστασία δεν υπάρχει. Το κυριότερο που πρέπει να έχουμε υπ’όψιν μας είναι ότι δεν πρέπει να είμαστε σε ανοιχτούς χώρους, όπως είναι τα γήπεδα, τα πάρκινγκ, η ακρογυαλιά ή μέσα στη θάλασσα, μόλις δούμε ότι πλησιάζουν καταιγίδες ή και σε κάποια απόσταση αν βρίσκονται καθώς οι κεραυνοι μπορούν να εκτοξευτούν 10 και 15 χιλιόμετρα έξω από την καταιγίδα.

Επιπλεόν, κινδυνεύουν οι ποδηλάτες και οι μοτοσικλετιστές που κινούνται σε ανοιχτούς δρόμους. Το κυριότερο που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην βρισκόμαστε σε υψηλό σημείο γιατί ο κεραυνός πλήττει το ψηλότερο σημείο».

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς πως αν κάποιος λουόμενος φοράει κάποιο μεταλλικό αξεσουάρ, ίσως υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να χτυπηθεί από κεραυνό. Ισχύει;

«Αυτό είναι μύθος. Τα μεταλλικά αντικείμενα που φοράμε δεν τραβάνε τον κεραυνό. Αν όμως έχουμε ψαροντούφεκο ή μια ομπρέλα που έχει στην κορυφή μεταλλική ράβδο που προεξέχει, αυτό τραβάει τον κεραυνό. Γενικά αντικείμενα που είναι μεταλλικα και φέρουν ακίδες, αλλά αν το φοράμε στο σώμα μας αυτό καθ’αυτό δεν τραβάει τπν κεραυνό».

Πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό θανάτων από χτύπημα κεραυνού;

«Ένα 10% πεθαίνει, οι άλλοι μπορεί να τραυματίζονται. Βέβαια, σε πολλούς μπορεί να αφήσει χρόνιες βλάβες και προβλήματα».

Υπάρχει επαρκής ενημέρωση στους πολίτες για τους κινδύνους που επιφέρουν οι κεραυνοί;

«Νομίζω πως δεν γνωρίζουν επαρκώς. Η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο του κεραυνού, ούτε γνωρίζει πόσες ζημιές γίνονται απο κεραυνούς. Κάθε χρόνο εκτός από ανθρώπινα θύματα έχουμε πολλές ζημιές σε πολυκατοικίες, όπου μπαίνουν οι κεραυνοί από την κεραία της τηλεόρασης και φτάνουν στο σπίτι δημιουργώντας προβλήματα σε ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης, δημιουργούνται πολλές δασικές πυρκαγιές, καταστροφή αγροτικών αποθηκών και σπίτια ακόμα.

Οι πολίτες λοιπόν υποεκτιμούν τους κινδύνους των κεραυνών. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 58 άνθρωποι από κεραυνό. Το 20% των θανάτων από ακραία φαινόμενα οφείλεται σε κεραυνούς. Πρώτες σε θανάτους είναι οι πλημμύρες και μετά ακολουθούν οι κεραυνοί».